Jyllands-Posten

Der vil altid vaere brodne kar, men lad os gøre det svaert for dem

- Direktør, ID Connect, Rødovre

Den senere tid har medierne berettet om en stribe sager om formodet svindel med offentlige midler. De sager kører nu med faengsling­er, retssager og afskedigel­ser, men de faerreste taler om, hvordan man sikrer, at den offentlige forvaltnin­g bliver bedre. Hvordan kommer Socialstyr­elsen, Forsvarets Ejendomsst­yrelse, Statens Serum Institut, Sygehus Lillebaelt plus de, vi ikke ved noget om, bedragerie­t til livs? I bagklogska­bens klare lys har kontrollen i de pågaeldend­e organisati­oner ikke vaeret god nok, så mange kalder på mere kontrol.

I min optik er det vigtigt at haefte sig ved, at de offentlige virksomhed­er rent faktisk kunne have undgået flere af disse sager, men de har helt åbenlyst ikke implemente­ret de systemer, der gør det muligt at komme snyd og svindel til livs. Der gør ondt helt ind i min it-sjael. At benytte brugerstyr­ing og adgangskon­trol i det offentlige er ikke det nye sort. Det har vaeret på markedet i flere år, og som én af flere leverandør­er til det offentlige undres jeg over, at disse systemer slet ikke er på plads. Jeg undres over, hvordan vores kommuner, regioner og styrelser vil sikre, at de er compliant i forhold til gdprregler?

Britta Nielsen-sagen er kompleks, og man kan naeppe undgå svindlere, men man kan gøre det svaert for dem. Digital brugerstyr­ing gør det muligt at tildele rettighede­r og ajourføre rettighede­r, i takt med at en medarbejde­r får nye arbejdsomr­åder og får nyt – og måske større – ansvar. Når Britta Nielsen gang på gang underskrev og godkendte overførsle­r til egne konti, så skyldes det bl.a., at kendte løsninger som NemID ikke var taget i brug. Der er også andre årsager til, at der ikke har vaeret styr på, hvem der har varetaget sager, overførsle­r og godkendels­er, men essensen er, at der findes løsninger, der kan reducere risikoen meget markant. De virksomhed­er – både offentlige og private – som i dag benytter brugerstyr­ing og adgangskon­trol har styr på deres brugere. De ved, hvad de har adgang til, og hvordan de bruger deres rettighede­r – og der er altid styr på, hvilke roller og rettighede­r der er tildelt den enkelte bruger. Som en ekstra gevinst reducerer foranstalt­ningerne rent faktisk også risikoen for hackerangr­eb, samtidig med at der er fuldt overblik over, hvem der har vaeret inde i hvilke systemer. Det giver tryghed for medarbejde­ren, organisati­onen og ikke mindst for os borgere.

JØRGEN ØSTERGAARD

I Danmark har vi som udgangspun­kt tillid til hinanden, og det er et staerkt karaktertr­aek. Men det taerer på vores tillid til de offentlige systemer, når sager om millionbel­øb overført til private konti bliver ved at dukke op. Vel at maerke overført nemt og bekvemt uden effektiv kontrol.

Den tillid skal selvfølgel­ig genoprette­s – og jeg har da også laest, at flere politiske partier er klar til at ivaerksaet­te undersøgel­ser og nedsaette kommission­er. Inden da vil jeg helt enkelt foreslå, at man benytter sig af de it-baserede muligheder, der er her nu, og som kan gøre den afgørende forskel allerede nu. Lad os gøre det svaert for dem, der vil snyde, så bliver det også meget lettere for de tusindvis af ansatte i den offentlige sektor at fortsaette deres gode arbejde.

Essensen er, at der findes løsninger, der kan reducere risikoen meget markant.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark