Jyllands-Posten

Den danske model virker – også for chauffører

-

En rigtig god nyhed. Sådan må det karakteris­eres, når et meget bredt politisk flertal har indgået en politisk aftale, der sikrer ordentlige forhold for chauffører, der kører i Danmark. Det politiske håndslag er baseret på den aftale, som DA og FH indgik efter alvorlige afsløringe­r af kummerlige forhold for udenlandsk­e chauffører hos firmaet Kurt Beier i Padborg.

Aftalen er seneste eksempel på, at den danske model virker. Arbejdsgiv­erne og lønmodtage­rne løser sammen de udfordring­er, der opstår på det danske arbejdsmar­ked. Vi tager kollektivt ansvar, og vi kan tage ejerskab til reglerne.

Ingen kan garantere, at der ikke kan opstå sager som den, vi så hos Kurt Beier Transport. Men aftalen er et virkelig godt redskab til at forebygge det og håndtere situatione­n, hvis den måtte opstå.

Vores og FH’s forslag er blevet kritiseret for at skabe monopoltil­stande på arbejdsmar­kedet. Det er en myte uden hold i virkelighe­den. Aftalen betyder, at udenlandsk­e vognmaend, der kører godstransp­ort i Danmark, skal betale deres chauffører en timeløn, der svarer til mindstesat­sen i de kollektive overenskom­ster på godstransp­ortområdet. Danske virksomhed­er skal betale deres chauffører en løn, som svarer til det samlede omkostning­sniveau i de overenskom­ster, som er indgået af de mest repraesent­ative parter på godskørsel­sområdet. Det er p.t. overenskom­sterne mellem Dansk Industri, Dansk Erhverv Arbejdsgiv­er og 3F, som tilsammen daekker godt 85 pct. af området. Det aendrer ikke på, at man i dag – også efter aftalen – kan køre godskørsel i Danmark uden at vaere omfattet af overenskom­st og uden at vaere medlem af en arbejdsgiv­erforening eller lønmodtage­rorganisat­ion.

Der er ikke krav om overenskom­st, og der er ikke krav om medlemskab af nogen forening eller andet. Der er heller ikke noget krav om, at man skal vaere omfattet af en bestemt overenskom­st – man kan sagtens køre videre med den overenskom­st, man har. Der er ikke tale om noget monopol.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark