Jyllands-Posten

Verdensmål er navlebesku­ende

-

I en kronik i Jyllands-Posten 2/1 efterlyste jeg et globalt perspektiv på Danmarks arbejde med FN’s verdensmål og brugte eksempler fra Vores Mål-projektet. I et svar

7/1 forsvarer professor Steen Hildebrand­t og afdelingsd­irektør Niels Ploug projektets danske perspektiv med, at det er naervaeren­de for danske borgere og målbart.

Jeg synes ikke, at deres argumenter er gode. Et globalt perspektiv på danske handlinger kan sagtens vaere konkret, handlingsr­ettet, målbart og naervaeren­de. For den, som tvivler på det, er det bare at åbne sit køle- eller klaedeskab.

Eksempler på temaer med et globalt og dansk perspektiv er: Ønsker vi, og kan vi reducere det samlede danske forbrug? Hvordan kan vi undgå, at vor madprodukt­ion bidrager til ødelaeggel­se af regnskov, og at produktion­en af vore mobiler og klaeder har alvorlige miljømaess­ige og menneskeli­ge konsekvens­er, herunder farligt børnearbej­de?

Mål og indikatore­r for disse temaer giver et helt andet fokus end projektets spørgsmål som f.eks. formuleret på netsiden:

»Skal vi acceptere, at stadig flere unge ryger?« og »Skal vi arbejde for at få antallet af svaert overvaegti­ge ned?«

Jeg tror, at et globalt perspektiv på ”danske handlinger” vil kunne vaere langt mere engagerend­e end de traditione­lle debatter, som

Vores Mål-projektet inviterer til.

Endnu vigtigere: Det vil kunne bidrage til, at vi i Danmark tager de drastiske miljøaendr­inger og truslen om klimakolla­ps alvorligt og anerkender vort medansvar for dem. Vi kan ikke vente med at gøre det, til vi har løst vore problemer med hensyn til ligestilli­ng, uddannelse, rygning osv.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark