Jyllands-Posten

Tanzania er en stabiliser­ende faktor i en udfordret region

I Danmark betragtes Tanzania ofte som en god, ligesindet partner og mangeårig modtager af dansk udviklings­bistand. Men med Kinas massive tilstedeva­erelse i store dele af Afrika i de senere år har Tanzania fået alternativ­er til det, som vi har at tilbyde.

- METTE NØRGAARD DISSING-SPANDET Danmarks ambassadør i Tanzania

Kampen om fremtidens verdensord­en er i fuld gang. Den uformelle genforhand­ling af de grundlaegg­ende rammer for internatio­nalt samarbejde antager mange former og kommer også til udtryk i Tanzania, som vi i Danmark måske oftest taenker på som en god, ligesindet partner og mangeårig modtager af dansk udviklings­bistand.

Tanzania er en stabiliser­ende faktor i en sikkerheds­maessigt udfordret region. Tanzania huser 285.000 flygtninge, bidrager markant til fredsbevar­ende operatione­r og har formået at holde den ekstreme islamisme fra døren.

Det er Tanzania i stand til på grund af en for regionen høj grad af politisk, økonomisk og social stabilitet og en af de højeste vaekstrate­r syd for Sahara.

Siden praesident John Pompe Joseph Magufuli blev valgt i 2015, har mange tanzaniere set ham som en staerk leder med robust fokus på udvikling, skatteindd­rivelse og bekaempels­e af korruption.

Respekten for menneskere­ttigheder figurerer til gengaeld mindre prominent, og det er han ikke bleg for at erkende. i indre anliggende­r praesenter­es lige så ofte og lige så dygtigt i Tanzania som i FN.

Og sammen med Kina står en raekke andre ikkevestli­ge lande, der er klar til at investere uden at stille krav om politisk dialog eller grundlaegg­ende rettighede­r.

Hvad betyder det for Danmark? Det betyder, at lande som Tanzania nu har alternativ­er til det, som vi har at tilbyde. At det ikke er givet, at lande som Tanzania fortsat vil gå demokratie­ts og menneskere­ttighedern­es vej.

At vi sammen med EU skal arbejde endnu hårdere for at overbevise lande som Tanzania om, at netop demokrati og menneskere­ttigheder er i deres klare egenintere­sse for at sikre baeredygti­g og stabil udvikling, bakket op af data fra det afrikanske kontinent, der bekraefter, at demokrati også er godt for vaeksten.

Tiden er for laengst løbet fra, at vi er til stede i lande som Tanzania udelukkend­e på grund af udviklings­samarbejde­t. I dag ser vi udenrigs-, udviklings- og sikkerheds­politik som en integreret del af samarbejde­t, der også omfatter styrkede kommerciel­le bånd.

Vi skal i et ligevaerdi­gt partnerska­b stå sammen ikke alene om Tanzanias udvikling, men også om at videreudvi­kle fremtidens internatio­nale spilleregl­er.

I det arbejde skal vi spille på mange strenge. På vaerdien af vores egen samfundsmo­del, der på åben og demokratis­k vis har skabt vaekst og givet økonomisk råderum til skattefina­nsieret uddannelse og sundhed. På danske virksomhed­ers integritet og innovative løsninger, ofte af verdenskla­sse.

Og på udviklings­samarbejde­t, der igen og igen kåres blandt verdens bedste. Så vi får også haenderne fulde i 2020.

Sammen med Kina står en raekke andre ikkevestli­ge lande, der er klar til at investere uden at stille krav om politisk dialog eller grundlaegg­ende rettighede­r.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark