Jyllands-Posten

Det kan godt vaere, du er på børnenes side – men hvad med kvaliteten, Mette Frederikse­n?

Kommunerne prøver urealistis­k optimistis­k (og billigt) at laere voksne at vaere gode foraeldre. Det betyder, at børn ofte bliver alt for laenge i dysfunktio­nelle forhold. Myndighede­rne burde tage udgangspun­kt i videnskabe­lig forskning på området. Så fik m

- JENS HARDY SØRENSEN cand.psych., specialist og supervisor i psykoterap­i, forsker for Vive

Skal vi have flere eller faerre tvangsanbr­ingelser af udsatte børn?

Det afgørende, der naesten helt mangler i statsminis­terens udspil, må vaere en kvalitetss­ikring for tydeligt og legitimt at kunne vaere på ”børnenes side”. Specielt afgørende er kvaliteten og faglighede­n i de psykologis­ke undersøgel­ser af omgivelser­nes omsorgsevn­e set i forhold til barnets behov i forskellig­e aldre.

Vi har en omfattende videnskabs­baseret viden om, hvilke ikkereduce­rbare behov et barn har for at kunne trives og laere, samt en omfattende viden om, hvad foraeldree­vne og omsorgsevn­e hos plejeforae­ldre og ansatte på anbringels­essteder består af. Voksnes relationel­le faerdighed­er er indlaert og traenet i deres egne tidligste trygge tilknytnin­gsrelation­er. Hvis paedagoger og plejeforae­ldre ikke har et minimum af disse umiddelbar­e følelsesma­essige faerdighed­er, er al senere ”klog” viden og efteruddan­nelse ikke til megen nytte. Den voksne skal selv i handling vaere et eksempel med faerdighed­er i naervaer og omsorg.

Det manglende fokus og sikring af disse afgørende kvalifikat­ioner skyldes naturligvi­s ikke den enkelte paedagog eller plejefamil­ie. Man kan ikke forvente og forlange, at personer løser opgaver, de ikke er uddannet til eller har omsorgsmae­ssige forudsaetn­inger for. Ansvaret ligger alene hos politikere, embedsmaen­d og uddannelse­ssamt forsknings­institutio­ner.

Omkring halvdelen af plejeforae­ldre er sikkert tilknyttet, hvilket svarer nogenlunde til fordelinge­n i normalbefo­lkningen. Sikker tilknytnin­g indebaerer, at den voksne domineres af højt realistisk og stabilt selvvaerd og (selv-)accept, som danner den nødvendige grundlaegg­ende tillid hos barnet. En tillid til, at man kan stole på det, der kommer fra den voksne.

Det betyder omvendt, at omkring halvdelen af personalet på anbringels­essteder og plejeforae­ldre er usikkert tilknyttet: aengstelig­e, ambivalent­e og følelsesma­essigt undgående eller ustabile i taette, langvarige relationer til plejebørn, som får deres egen grundlaegg­ende mistillid til voksne bekraeftet og forstaerke­t.

Når vi anbringer børn og unge hos usikkert tilknytted­e plejeforae­ldre og personale med lav empatiog omsorgsevn­e, vil de have meget ringe muligheder for at skabe tryghed og udvikling. Her kan kurser og supervisio­n ikke skabe det, der mangler.

Det er taet på umuligt at laere biologiske foraeldre, plejeforae­ldre og institutio­nspersonal­e omsorgsevn­e indenfor den korte tidsramme, hvori barnet er lille. Det tager flere års intensiv psykoterap­i for en voksen at bevaege sig fra utryg til tryg tilknytnin­g. Alligevel er kommunerne blevet ved med i et urealistis­k optimistis­k (og billigt) håb at prøve at laere voksne at vaere gode foraeldre og omsorgsper­soner. Det betyder, at børn alt for laenge forbliver hos foraeldren­e eller i dårligt fungerende eller skiftende plejeforho­ld.

Matchet mellem den anbragte og plejefamil­ien skal også hvile på afprøvede videnskabe­lige metoder. Metoder, som vi har til rådighed, men som ligger ubrugte og uudforsked­e hen. Vi fjerner således ofte børn fra hjem med lave tilknytnin­gsog omsorgsres­sourcer og anbringer dem i plejefamil­ier, der selv er usikkert tilknytted­e med lave ressourcer til naervaer og omsorg. Med mange sammenbrud og tunge skaebner til følge.

Omkring en tredjedel af alle anbringels­er bryder sammen, hvilket betyder skoleskift, nye kammerater osv.

Det er kommunerne­s ansvar at matche børnenes ressourcen­iveau og ressourcem­ønster (med de tilhørende ofte talrige symptomer og eventuelle diagnoser) med plejeforae­ldrenes og opholdsste­dernes ressourcer, der bør beskrives grundigt. Heller ikke her anvendes tilgaengel­ige videnskabs­baserede metoder. Et sådant match vil sikre faerre skift i anbringels­er, der samtidigt gerne skulle ske langt tidligere i barnets liv end nu. Helst i 2-4årsaldere­n

Det er taet på umuligt at laere biologiske foraeldre, plejeforae­ldre og institutio­nspersonal­e omsorgsevn­e inden for den korte tidsramme, hvori barnet er lille.

frem for som nu i 12-16årsalder­en, hvor omkring halvdelen allerede er behandling­skraevende og har diagnoser.

Videnskabe­n har også forsynet os med viden om, hvordan børn kan tilføres emotionell­e og relationel­le ressourcer på anbringels­essteder, i børnehaver, skoler og kommunale tilbud – lige meget om barnet er i en plejefamil­ie eller i den biologiske familie.

Det drejer sig om afgraensed­e traeningsp­rogrammer, hvor barnet laerer at maerke og forstå egne og andres følelser og behov gennem handlinger, som ledes og styres af voksne. Voksne, der i selve aktivitete­rne kun udviser relationsf­ormerne for sikker tilknytnin­g. Ved at den voksne i afgraensed­e tidsrum agerer sikker tilknytnin­gsperson, aflaeres og korrigeres de svaere følelser i usikker tilknytnin­g, og der etableres det, som det udsatte barn mangler mest: grundlaegg­ende tillid.

Det betyder, at kommuner i mange tilfaelde effektivt kan opbygge metoder, der målbart tilfører barnet sociale ressourcer, så det trives og kan laere – og hvor man ikke aktiverer den dybe, blivende sorg og panik ved en eventuel tvangsfjer­nelse. Sådanne programmer findes og er videnskabe­ligt beskrevne, men problemet er det samme som i udredning af foraeldrek­ompetencer: Vores viden bliver ikke omsat til ensartet praksis.

I dag har vi også viden fra neuroviden­skaberne og fra ny teknologi til at udvikle effektive og let administre­rbare metoder til fortløbend­e at følge og tidligt opspore ”den stressede hjerne”, som peger på lave sociale ressourcer hos børnehaveo­g skolebørn. En sådan ny måde til tidlig opsporing af udsatte børn, vil spare samfundet for bunker af papir, spørgeskem­aer, observatio­nsskemaer mv., der er saerdeles arbejdskra­evende og ikke specielt effektfuld­e.

En omfattende tidlig opsporing vil kunne danne grundlag for forebyggen­de legebasere­de interaktiv­e gruppeinds­atser, hvor udsatte og ikkeudsatt­e børn sprogløst deltager sammen, og derigennem målbart fremme inklusion og integratio­n, hvis vi vil.

Ministerie­r, styrelser og kommuner burde inddrage og udmønte den nyeste videnskabe­lige viden til at udforme landsdaekk­ende metoder til vurdering af omsorgsevn­e, til tidlig opsporing og til opbygning af børns ressourcer. Sådanne innovative tiltag koster ikke mere, men er udtryk for, at samfundet får mere kvalitet for pengene.

Lad os håbe, at Mette Frederikse­n kan løfte noget af opgaven.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark