Jyllands-Posten

Hele Danmarks panserbass­e blev børnenes og de kraeftramt­es ven

Som politichef blev Per Larsen dus med danskerne, og hans engagement i samfundet er fortsat.

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

Mange husker ham i fuld politiunif­orm i armlaegnin­g med kriminelle, men ligeså mange har Per Larsens kulørte trøjer for det indre blik i de seneste pensionist­års kamp for bedre forhold for børn og kraeftramt­e.

Begge roller – og tekstiler – har han fyldt godt og grundigt ud med sin karakteris­tiske virkelyst og sit engagement, og selv om det er tyndet ud i tillidspos­terne, er der stadig god damp på kedlerne.

Faktisk var en karriere i politiet ikke den første plan, da Per Larsen som ung blev handelsudd­annet, men i sin tid i Livgarden, hvor han med faste trin på brostenene holdt vagt på Amalienbor­g Slot, faldt han i snak med nogle af de politifolk, der også havde tjeneste omkring dronningen­s matrikel.

At han havde flair for politiarbe­jdet, beviser den opadstigen­de kurve på cv’et: I 1980 kunne han kalde sig vicekrimin­alkommissa­er i bedrageria­fdelingen i Københavns Politi, året efter anklager og kriminalko­mmissaer i Dommervagt­en.

Naeste trin var en årraekke som kriminalin­spektør i Politiets Efterretni­ngstjenest­e (PET), og fra 1999 til 2006 var han kriminalin­spektør, først et par år i Odense, derefter i Glostrup og siden i København, hvor han i 2007 fik hele styrken under sig som chefpoliti­inspektør.

Kolde demonstran­ter

Den 1. marts 2007 var det dermed med ham ved roret, at Københavns Politi satte ind og ryddede Ungdomshus­et på Jagtvej 67. Om de voldsomme gadekampe, der fulgte efter rydningen, har han i et interview til Jyllands-Posten sagt:

»Det var vildskab, og det var raedselsfu­ldt. Biler blev sat i brand, og der blev kastet brosten og molotovcoc­ktails mod betjentene. Det er det vaerste, jeg har oplevet som politimand.«

Sidste tjans på chefjobbet var afviklinge­n af Klimatopmø­det

COP 15 i København i 2009, som var praeget af store demonstrat­ioner, men som Per Larsen alligevel betragter som en politimaes­sig succes.

Også selv om politiet efterfølge­nde blev kritiseret for en hårdhaende­t behandling af de tilbagehol­dte demonstran­ter, som bl.a. måtte sidde mange timer på den vinterkold­e asfalt.

Børnenes ven

En stille pensionist­tilvaerels­e er det aldrig rigtig blevet til for Per Larsen – dertil er hans appetit og nysgerrigh­ed på nye opgaver for stor. Han har bl.a. brugt sin store indsigt i bagsiden af København som rådgiver for Københavns Kommune, og engagement­et for børn og unge kom også i spil, da han i 2012 blev valgt til formand for Børnerådet.

Hvis statsminis­ter Mette Frederikse­n synes, at regeringen­s ønske om at saette tidligere ind og hjaelpe udsatte børn er en ny tanke, kan hun med fordel gå i arkiverne, for det er praecis det ønske og krav, Per Larsen og Børnerådet gang på gang har rejst over for politikern­e.

Det travle pensionist­liv har et par gange vaeret sat på pause, da Per Larsen blev ramt af kraeft i nyrerne. På vanlig vis har han valgt at omsaette sine erfaringer og oplevelser til engagement i Kraeftens Bekaempels­e, hvor han i dag er vicepraesi­dent.

At bevaege sig har også altid vaeret en stor del af livet. Dels har han selv mange maratonløb i benene, dels har han knoklet for det lokale idraetsliv i Valby, hvor han har boet med sine familie i alle årene. Men også her har ildsjaelen hentet tillidspos­ter, og i dag er Per Larsen fortsat medlem af Governance­og Udviklings­komiteen og etisk udvalg under Dansk Boldspil Union (DBU).

Røvrendt familien

Et meget travlt liv har ikke levnet ret meget tid til familieliv­et, som består af hustruen Bente, to voksne børn og en flok børnebørn.

Da Per Larsen stoppede i politiet, var det med erkendelse­n om, at han havde forsømt familien og et optimistis­k håb om at holde sig mere på hjemadress­en.

Det blev på Ekstra Bladets forside til, at »Jeg har røvrendt min familie«, og med den larsenske sans for humor kom forsiden i glas og ramme og op på vaeggen i Valby.

I forbindels­e med sin 70års fødselsdag fortalte Per Larsen i et interview med Jyllands-Posten, at der siden var kommet en lille tilføjelse til billedet i form af en lille gul post-it-seddel med denne besked fra familien: Det gør han stadig.

Det er det vaerste, jeg har oplevet som politimand. PER LARSEN OM RYDNINGEN AF UNGDOMSHUS­ET I ET INTERVIEW MED JYLLANDS-POSTEN

Per Larsen, vicepraesi­dent, fhv. chefpoliti­inspektør, Valby

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark