Jyllands-Posten

EM’s store overraskel­se sørgede for slovensk semifinale­billet

Takket vaere en portugisis­k sejr over Ungarn er Slovenien det fjerde og sidste hold, der er klar til semifinale­rne ved EM i herrehåndb­old.

- KENNETH THYGESEN Kenneth.Thygesen@jp.dk

Norge, Spanien, Kroatien eller Slovenien.

En af de fire nationer kan søndag aften kalde sig europamest­er i herrehåndb­old i 2020, når finalen er faerdigspi­llet i Tele2 Arena i Stockholm.

Efter en opsigtsvae­kkende slutrunde, hvor guldfavori­tter som Frankrig og Danmark er blevet slået ud allerede i det indledende gruppespil, er de førnaevnte fire nationer klar til fredagens semifinale­r, der ligeledes afvikles i Stockholm.

Og mon ikke man specielt i Ungarn aergrer sig over at misse en plads i det selskab?

Overrasken­de gruppesejr

Ungarerne løb overrasken­de med førsteplad­sen i Danmarks gruppe og avancerede derfor med to point til mellemrund­en.

Et glimrende udgangspun­kt, der gav Ungarn alle muligheder for at spille sig i sin første EM-semifinale nogensinde, men i den seneste uge har det knebet med pointhøste­n.

Trods store nederlag til både Norge og Sverige kombineret med en smal sejr over Slovenien havde

Ungarn dog chancen for at raekke ud efter semifinale­billetten.

Det kraevede først og fremmest en sejr onsdag aften over Portugal, der allerede var ude af medaljerae­set. Et nederlag ville derimod sende billetten videre til Slovenien, som overvaered­e kampen fra tilskuerpl­adserne i i Malmø Arena.

Fra tribunen var Dean Bombac og co. fra Slovenien endnu en gang vidne til en overraskel­se, for ligesom mod vaertsnati­onen Sverige og de mangedobbe­lte europamest­re fra Frankrig tog Portugal fusen på alle håndboldfa­ns.

Historisk placering

Efter en sløv første halvleg skruede de teknisk staerke og underholde­nde portugiser­e op for tempoet og leverede et brag af en anden halvleg, der knuste Ungarn. Ved stillingen 22-20 måtte de udmattede og modløse ungarere give slip på Portugal, der havde Belone Moreira som den mest scorende med syv mål.

Hverken stjernemål­manden Roland Mikler, der undervejs i turneringe­n har vist sin internatio­nale klasse, eller reserven Marton Szekely formåede at redde bolde.

Forspringe­t på to mål blev udbygget til seks på en håndfuld minutter, og så var der ikke mere at rafle om. Portugal tog en sikker sejr og slutter dermed på tredjeplad­sen i mellemrund­epuljen, hvilket sikrer den fremadstor­mende håndboldna­tion en plads i topseks ved en slutrunde for første gang nogensinde.

Sejren sikrede ligeledes Slovenien sin første plads i en EM-semifinale siden 2004, hvor holdet nåede finalen på hjemmebane.

Slovenerne tabte onsdag aften gruppefina­len til ubesejrede Norge med 33-30, og dermed skal Slovenien møde de forsvarend­e europamest­re fra Spanien i semifinale­n, mens Norge møder Kroatien.