Jyllands-Posten

Nyt udbrud af svinepest få kilometer fra Tyskland

Svinepeste­n har spredt sig endnu laengere vestpå i Polen og er få kilometer fra graensen til Tyskland. Et udbrud her vil sende chokbølger gennem fødevarein­dustrien og landbruget i hele Europa.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Svinepeste­n har netop taget et nyt spring mod vest i Polen. Myndighede­rne har fundet syge dyr blot 12 kilometer fra graensen til Tyskland, hvor veterinaer­myndighede­rne er i alarmbered­skab.

Det syge vildsvin er fundet sydøst for den tyske by Cottbus, rapportere­r flere tyske medier.

Tyskland er Europas største eksportør af svinekød, og et udbrud af svinepest vil medføre, at alle store fjernmarke­der omgående lukker for tysk svinekød. Enorme maengder tysk svinekød skal dermed saelges på naermarked­erne i Europa, hvilket ventes at udløse voldsomme prisfald, som også vil ramme danske landmaend og slagterier.

Udbredt i fem år

Den tyske landbrugsm­inister, Julia Klöckner, informered­e mandag aften alle de ansvarlige delstatsmi­nistre om det seneste fund, der er gjort i et skovområde. Mellem det aktuelle fund og den tyske graense er der et stort skovområde, hvilket øger risikoen for yderligere spredning mod vest.

Svinepeste­n har i naesten fem år vaeret vidt udbredt i bestandene af vildsvin i det østligste Polen og i lande som Rumaenien.

For to måneder siden sprang sygdommen imidlertid 300 km vestpå i Polen, da der blev fundet syge vildsvin 80 km fra graensen til Tyskland.

Håbet om at nedkaempe udbruddet hurtigt er siden bristet, da sygdommen gradvist har spredt sig endnu laengere mod vest.

Landbrugsm­inistrene fra Tyskland og Polen holdt mandag møde og planlaegge­r blandt andet at bremse sygdommens spredning ved at opføre et dobbelt graenseheg­n.

Hegnene vil blive opført på begge sider af floden Oder, og de tyske myndighede­r tilbyder assistance med at opføre hegnet på den polske side.

Den tyske bekymring skyldes, at det endnu ikke er lykkedes at bremse spredninge­n mod

vest, selv om de polske myndighede­r har optrappet kampen ved at saette både soldater og politifolk ind i jagten på de syge vildsvin.

Vanskeligt at nedkaempe

I Danmark har Fødevarest­yrelsen netop modtaget informatio­n fra EU-Kommission­en om det aktuelle udbrud.

»Det syge dyr er fundet i et meget stort skovområde, hvor der er utroligt mange vildsvin. En baeredygti­g bestand er normalt på 0,5-1 dyr pr. kvadratkil­ometer, men i dette område er der op mod 20 vildsvin pr. kvadratkil­ometer. Det gør det meget vanskeligt at nedkaempe sygdommen og medfører, at man får en heftig spredning,« forklarer chefkonsul­ent Stig Mellergaar­d, Fødevarest­yrelsen.

Også i Asien har svinepeste­n det seneste år spredt sig med rasende hast.

I Kina har spredninge­n af sygdommen vaeret helt ude af kontrol, og her har sygdommen kostet op mod 200 mio. grise livet.

Det har fået svinekødsp­riserne til at brage i vejret og milliarder­ne til at strømme ind i kassen hos de danske slagterier og landmaend.

Et udbrud af svinepest i Tyskland kan kortslutte denne højkonjunk­tur på et splitsekun­d.

Tyskland Spanien Danmark Holland Polen Frankrig Storbritan­nien Irland Italien Belgien

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark