Jyllands-Posten

Bagmandspo­litiets chef er renset, men vender ikke tilbage i jobbet

Bagmandspo­litiet fortsaette­r indtil videre med den midlertidi­ge chef, Kirsten Dyrman, efter at den tidligere chef er blevet renset for mistanke om brud på tavshedspl­igten.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Bagmandspo­litiets chef, statsadvok­at Morten Niels Jakobsen, er blevet renset for mistanker om brud på tavshedspl­igten og vender tilbage til tjeneste, oplyste rigsadvoka­t Jan Reckendorf­f i en pressemedd­elelse onsdag.

Men det bliver ikke til bagmandspo­litiet, som siden

Morten Niels Jakobsens tjenestefr­itagelse i september har vaeret ledet af statsadvok­aten for Viborg, Kirsten Dyrman.

Hun fortsaette­r på posten indtil videre, oplyser pressemeda­rbejder ved Rigsadvoka­ten Jens Edelholt. Han kan dog ikke sige noget om, hvad Morten Niels Jakobsen fremover skal beskaeftig­e sig med, eller om der skal findes en ny chef til bagmandspo­litiet.

Hjemsendel­sen af Morten Niels Jakobsen har vaeret omgaerdet af mystik, fordi der hverken i september eller siden er blevet givet nogen forklaring på, hvorfor han pludselig måtte forlade sit kontor i Kampmannsg­ade i København.

I oktober kunne JyllandsPo­sten

dog afsløre, at baggrunden ifølge kilder skyldtes en mistanke om, at han havde talt over sig i forbindels­e med Danske Banks hvidvasksa­g og dermed kunne have forbrudt sig mod sin tavshedspl­igt.

Hemmelig efterforsk­ning

Sagen er i hemmelighe­d blevet efterforsk­et af Københavns Politi, som har konkludere­t, at Morten Niels Jakobsen ikke har brudt straffelov­en, og der har ifølge Rigsadvoka­ten heller ikke vaeret grundlag for at gøre et disciplina­ert ansvar gaeldende.

Det fremgår af meddelelse­n, at mistanken opstod, fordi Morten Niels Jakobsen havde »drøftet en konkret SØIK-sag med en bekendt«.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Morten Niels Jakobsen, der i pressemedd­elelsen udtaler, at han er glad for, at sagen er afsluttet, ligesom han takker medarbejde­rne i Statsadvok­aturen for Saerlig Økonomisk og Internatio­nal Kriminalit­et, som er bagmandspo­litiets mere formelle navn.

Morten Jakobsen stammer oprindelig­t fra Nordjyllan­d og er uddannet cand.jur. fra Aarhus Universite­t i 1999.

Efterfølge­nde gjorde han karriere i Justitsmin­isteriet, hvor han bl.a. var chef for Lovkontore­t og Statsrets- og Menneskere­tskontoret, inden han blev udnaevnt til statsadvok­at og chef for bagmandspo­litiet i 2014.

 ??  ?? Statsadvok­at Morten Niels Jakobsen blev fritaget for tjeneste i september. Nu er han tilbage, men det bliver ikke som chef for bagmandspo­litiet. Foto: Jens Dresling/Scanpix
Statsadvok­at Morten Niels Jakobsen blev fritaget for tjeneste i september. Nu er han tilbage, men det bliver ikke som chef for bagmandspo­litiet. Foto: Jens Dresling/Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark