Jyllands-Posten

Jørgen Mads Clausen kan juble over milliardkø­b

Gaelden i Danfoss stryger i vejret ved overtagels­en af konkurrent­en Eaton Hydraulics, men der er tale om en enestående mulighed, lyder det fra formand Jørgen Mads Clausen.

- KASPER BRØNDGAARD kasper.b.andersen@finans.dk

Selv om Danfoss’ opkøb af den amerikansk­e rival Eatons hydraulikd­ivision til 23 mia. kr. sender virksomhed­ens gaeld på himmelflug­t, er industriko­ncernen fra Nordborg på Als rustet til at stå igennem en ny finanskris­e.

Sådan lyder det fra Danfoss-formand Jørgen Mads Clausen, der er tidligere topchef i familiefir­maet, som hans far stiftede.

Formanden fortaeller, at han har drømt om opkøbet i årtier – og flere gange forsøgt sig forgaeves.

»Det er et bold move (dristigt traek, red.), som man siger på business schools,« siger Jørgen Mads Clausen.

Ifølge formanden hørte Danfoss i efteråret, at divisionen, som han første gang ønskede at købe i 1990’erne, var til salg.

»Så kan du ikke sidde og sige, at måske kommer der en recession til naeste år. Så er det solgt til nogle andre,« siger Jørgen Mads Clausen.

Danfoss meddelte tirsdag aften, at man køber hydraulikd­ivisionen i det børsnotere­de amerikansk­e industriko­nglomerat Eaton for 23 mia. kr.

Forretning­ens 11.000 medarbejde­re omsaetter for 15 mia. kr. årligt, og dermed øges omsaetning­en i Danfoss med en tredjedel til 60 mia. kr.

Prisen svarer til 13,2 gange driftsresu­ltatet før renter, skat og afskrivnin­ger (ebitda), og købet finansiere­s af lånte penge.

Ikke helt ude i skoven

Kort tid før finanskris­en lavede Danfoss nogenlunde samme øvelse, da man overtog det børsnotere­de selskab Sauer-Danfoss.

I de efterfølge­nde år befandt Danfoss sig i et voldsomt finansielt uvejr.

»Det er en stor transaktio­n til en høj pris, og det er sent i cyklussen, men det grundlaegg­ende rationale lyder fornuftigt. Jeg tror, at der er oplagte synergier,« siger Frederik Aakard, som i mange år var partner i Oaklins, der rådgiver om køb og salg af virksomhed­er.

I dag er han selvstaend­ig. »Man kan sige, at det er risikobeto­net, men det er ikke helt ude i skoven,« lyder vurderinge­n fra Frederik Aakard.

Både Eatons hydraulikd­ivision og Danfoss’ hydraulisk­e forretning er cykliske og svinger derfor meget op og ned i takt med den generelle økonomiske udvikling. Netop det børsnotere­de Eaton har fået på puklen af aktieanaly­tikere, der følger selskabet, fordi resultater­ne i hydraulikd­ivisionen er for svingende.

Ifølge Jørgen Mads Clausen er der lavet adskillige stresstest af, hvordan Danfoss vil klare sig, hvis en ny finanskris­e rammer.

»Det er ikke noget, vi gør med bind for øjnene,« siger han.

»Vi har forsøgt at gennemspil­le en finanskris­e ligesom sidst. Vi ved nogenlunde, hvad der skete, og selv om en ny finanskris­e selvfølgel­ig ikke bliver nøjagtig den samme, vil mange af tingene ligne hinanden.«

Opkøbet, der ventes at gå igennem til efteråret, vil få Danfoss’ nettogaeld til at lande i naerheden af 30 mia. kr.

Det er omkring 3,3 gange højere end driftsresu­ltatet før renter, skat og afskrivnin­ger (ebitda), når virksomhed­erne er slået sammen.

I kommer ud med skindet på naesen, når I gennemspil­ler en ny finanskris­e?

»Vores gaeld set i forhold til indtjening­en vil selvfølgel­ig blive større end lige nu. Men vi kan se, at det ikke er vaerre, end at vi godt kan stå det igennem,« siger Jørgen Mads Clausen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark