Jyllands-Posten

Danfoss-formanden har jagtet amerikansk rival

Danfoss-formand Jørgen Mads Clausen har flere gange – forgaeves – forsøgt at købe en amerikansk konkurrent. Nu er drømmen endelig blevet til virkelighe­d.

- KASPER BRØNDGAARD kasper.b.andersen@finans.dk JØRGEN MADS CLAUSEN, DANFOSS-FORMAND

»Jeg havde opgivet tanken om, at det nogensinde skulle ske.«

Sådan lyder det fra Danfoss-formand Jørgen Mads Clausen, der er søn af firmaets stifter.

Tirsdag blev det offentligg­jort, at Danfoss køber hydraulikd­ivisionen i amerikansk­e Eaton for 23 mia. kr.

Det opkøb har Jørgen Mads Clausen ikke bare drømt om i årtier – han har flere gange forsøgt sig forgaeves. Det naermeste, han nogensinde kom, var et fortov i London, hvor Eaton gik med til at mødes i 1990’erne.

Eaton var drønnervøs for at mødes med sin konkurrent, og Jørgen Mads Clausen fik en kold skulder. Hydraulikd­ivisionen var ikke til salg.

Det kom Eaton Hydraulics først flere årtier senere, i efteråret 2019, da Eatons investorer havde lagt tilstraekk­eligt pres på topchefen. Indtjening­en i hydraulikf­orretninge­n var for svingende, lød kritikken.

Selv om den kun udgør 7 pct. af Eatons samlede indtjening, betød udsvingene, at topledelse­n flere gange måtte stå skoleret, fordi man ikke kunne ramme indtjening­smålene.

Da Jyllands-Posten fanger Jørgen Mads Clausen på telefonen, sidder han i bilen på vej mod Danfoss’ hovedkonto­r i Nordborg på Als. Han er lige kommet hjem fra USA, hvor købsaftale­n er underskrev­et.

»Lige nu føles det lidt uvirkeligt,« siger Danfoss-formanden, da bilen parkeres ved receptione­n.

»Så kom chancen lige pludselig. Det er noget, jeg har drømt om i mange, mange år.«

For at forstå, hvorfor en Danfoss-formand i årtier har drømt om en amerikansk hydraulikf­orretning, skal tiden spoles tilbage til 1961.

Her opfinder en amerikaner nogle nye hydraulisk­e produkter og saetter en annonce i et fagblad for at finde en licenstage­r i Europa.

Ifølge Jørgen Mads Clausen tager hans far til USA, og da opfinderen har skandinavi­sk baggrund, er kemien god.

Efter en uge er licensafta­len på plads.

Danfoss får licensafta­len i Europa, Eaton køber rettighede­rne til det amerikansk­e marked, og i 25 år arbejder selskabern­e med formandens ord »meget, meget« taet sammen.

Men da patenterne udløber i 1980’erne, må der ikke laengere samarbejde­s af konkurrenc­ehensyn. Selskabern­e bliver konkurrent­er, og Danfoss ender med at fusionere sin hydraulikf­orretning med børsnotere­de Sauer i 2000.

Så kom chancen lige pludselig. Det er noget, jeg har drømt om i mange, mange år.

Altid førstevalg­et

Ifølge Jørgen Mads Clausen var Eaton altid førstevalg­et. Såvel i 1990’erne som i dag er mange af produktern­e de samme, og geografisk er matchet perfekt.

»Det er aldrig lykkedes Eaton at blive stor i Europa eller os i USA. Det, der sker, er, at vi nu er i verdenskla­sse inden for hydraulik. Vi er absolut de største. Og de største har alle

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark