Jyllands-Posten

Topchefen: »Det er et fantastisk match«

Danfoss får en bankgaeld på 30 mia. kr. efter opkøb. Hvis man slet ikke stikker naesen frem, kommer man ikke videre, siger koncernche­f Kim Fausing, der ser handlen som en milepael for Danfoss.

- JENS ERIK RASMUSSEN jenserik.rasmussen@finans.dk KIM FAUSING, KONCERNCHE­F, DANFOSS

Danfoss har gennemført det største opkøb i selskabets historie.

Industriko­ncernen køber hydraulikf­orretninge­n af det amerikansk­e børsnotere­de selskab Eaton for knap 23 mia. kr.

Koncernche­f Kim Fausing kalder opkøbet for et fantastisk match.

»Det er en milepael for Danfoss. Vi har taget et skridt, der gør os til en af de absolut ledende aktører på et område, hvor der er masser af potentiale mange år frem i tiden,« siger Kim Fausing.

Danfoss overtager en forretning med 15 mia. kr. i omsaetning og 11.000 medarbejde­re.

Dermed øges omsaetning­en i den danske koncern med en tredjedel til mere end 60 mia. kr.

Eatons hydraulikf­orretning vil blive fuldt integreret i den del af Danfoss, der har navnet Power Solutions. Dette forretning­sben bliver fordoblet med opkøbet.

Hvorfor er det et godt match?

»Vi har en strategi om at styrke vores kerneforre­tning og at gøre vores hydraulikf­orretning i Power Solutions staerkere. Nu har vi mulighed for at laegge to staerke spillere sammen, og vi får dermed et meget staerkt globalt aftryk. Vi får adgang til helt nye forretning­sområder, som supplerer vores egne. Vi kan tilbyde et meget bredt sortiment af produkter og løsninger i hele verden. Derfor er det et fantastisk match,« siger Kim Fausing.

Logik bag opkøbet

Han tilføjer, at der er en staerk industrilo­gik bag opkøbet, og når det er tilfaeldet, gaelder det om at slå til.

»Det er vigtigt at vise, at vi i Danmark har globale aktører i industrien. Det kan man kun gøre ved at have muskelkraf­t og foretage store tilkøb. Hvis man slet ikke stikker naesen frem, kommer man ikke videre. Her er en klar logik på et område, hvor vi har den bedste indtjening. Vi har vist, at vi kan køre forretning­en profitabel­t og profession­elt. Hvis vi kan fordoble den forretning, er det en god historie for Danfoss og for ejerne,« siger Kim Fausing.

I et interview sidste år oplyste Kim Fausing, at Danfoss konstant er på udkig efter nye opkøbsemne­r, og at koncernen havde et økonomisk råderum til at gennemføre opkøb for anslået 15 mia. kr. Nu gennemføre­r koncernen en handel for 23 mia. kr., men ifølge koncernche­fen er det fortsat inden for rammerne.

»Danfoss har forpligtet sig til, at vi skal have en høj kreditvurd­ering fastlagt af kreditvurd­eringssels­kaberne. Med opkøbet bevaeger vi os inden for de fastlagte rammer,« siger Kim Fausing.

Opkøbet skal i første raekke finansiere­s med bankgaeld, og senere vil Danfoss finansiere en del af gaelden ved at udstede virksomhed­sobligatio­ner.

Opkøbet bringer gaelden i Danfoss op på omkring 30 mia. kr., og det er absolut forsvarlig­t, lyder vurderinge­n.

»Vi gør selvfølgel­ig ikke noget, som ikke er forsvarlig­t. Danfoss har i de senere år leveret meget staerke og meget konsistent­e resultater. Vi støtter os til kreditvurd­eringsbure­auerne, som vurderer gaeldskapa­citeten i Danfoss,« siger Kim Fausing.

Der har vaeret økonomisk vaekst i 10 år, og der er risiko for, at opkøbet sker sent i en konjunktur­cyklus. Hvilken betydning har det for Danfoss?

»Det har ikke spillet ind i overvejels­erne. Vi kender den her forretning ud og ind, og vi har vaeret i den i årtier. Det afgørende er, hvornår det er muligt, og så gaelder det om at smede, når åbninger viser sig. Om det er i toppen af en cyklus eller ej, er ikke så vigtigt. Man skal vide, at man vil det, og man skal gå efter det, når muligheden er der. Det har vi gjort,« siger Kim Fausing.

Både Danfoss og Eaton Hydraulics er globale forretning­er med repraesent­ationer over hele verden.

Derfor forventer Danfoss også, at der vil vaere synergieff­ekter at hente, når Eaton Hydraulics er integreret i Danfoss.

»Det er klart, at der vil vaere synergieff­ekter, men det er for tidligt at saette beløb på. Handlen ventes først afsluttet inden udgangen af 2020.

Men både når det gaelder indkøb og salg vil der vaere stordrifts­fordele.«

To forskellig­e beregninge­r

Kim Fausing forventer ikke, at der skal gennemføre­s en stor restruktur­ering i forbindels­e med opkøbet.

»Vi køber ikke en kopi af vores egen forretning. Vi komplement­erer hinanden, så det bliver en større og bredere forretning,« siger Kim Fausing.

Eaton oplyser i forbindels­e med salget, at købsprisen svarer til 13 gange driftsindt­jeningen. Det er i den høje ende ved industriel­le opkøb. Danfoss ser imidlertid ikke samme regnestykk­e, som Eaton har meddelt.

»Eaton ser Hydraulics som en del af koncernen med de virksomhed­somkostnin­ger, det medfører. For os køber vi et stand alone-selskab, og vores beregning viser en multipel på 10,5. Det er fornuftigt ved et opkøb af denne type,« siger Kim Fausing.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark