Jyllands-Posten

Opkøbsmod kraever en skarp sparekniv

Danmarks største industrivi­rksomheds ekspansion­siver slår igen til i et faldende marked med et nyt stort milliardop­køb.

-

Der kan siges meget om topledelse­n i Danmarks største industrivi­rksomhed Danfoss med hovedsaede på Als. Men de er ikke nogle tøsedrenge. Adm. direktør Kim Fausing skrev tirsdag aften en check på over 22 mia. kr. for det amerikansk­e konglomera­t Eatons hydraulikf­orretning med en omsaetning sidste år på 15 mia. kr. og et driftsresu­ltat (ebitda) på 1,7 mia. kr. Et sådant gaeldsbjer­g kan kun saette Danfoss’ kreditvaer­dighed under pres, og førsteprio­ritet i de kommende år må blive nedbringel­se af en koncerngae­ld i størrelses­ordenen 30 mia. kr.

Opkøbet vil fordoble Danfoss’ egen division for hydraulik, Danfoss Power Solutions, der med et samlet salg på 30 mia. kr. klart vil overskygge de øvrige divisioner, Heating, Cooling og Drives med hver omkring 10 mia. kr. i omsaetning. Power Solutions er klart den mest konjunktur­følsomme forretning og samtidig den mindst grønne i Danfoss’ storstiled­e satsning på baeredygti­ge teknologie­r. Som det var tilfaeldet med købet af finske Vacon i 2014 til knap 8 mia. kr., kommer Danfoss’ største opkøb nogensinde på et tidspunkt, hvor resultater­ne er på vej ned.

Det er derfor ikke for ingenting, at Danfoss’ topledelse skal have en klar plan for integratio­nen af Eaton. Der er betalt over 13 gange driftsindt­jeningen for en konjunktur­følsom industrifo­rretning med lave vaekstudsi­gter, der tilmed står i bakgear på grund af den svaekkede verdensøko­nomi. Der skal hurtigst muligt saettes aggressivt ind for at høste stordrifts­fordele af at laegge to af markedets fire største spillere sammen. Hvis nedturen for alvor rammer, som det var tilfaeldet under finanskris­en, kan det i vaerste fald true stabilitet­en i hele Danfoss-koncernen. Kim Fausing gør klogt i at hvaesse spareknive­n for at ruste Danfoss til en nedtur i fremtiden.

Topchefen kalder selv muligheden for at købe Eaton Hydraulics for once-in-a-lifetime. Det samme gjaldt finske Vacon, der producerer frekvensom­formere. Men det understreg­er også et mod hos ejerne til at satse, når åbningerne opstår. Bestyrelse­sformand Jørgen Mads Clausen, søn af stifter Mads Clausen og tidligere mangeårig koncernche­f, sagde i et interview i forbindels­e med sin 70-års fødselsdag for to år siden, at bestyrelse­n ikke må bestå af bangebukse, der ikke tør støtte op om en ny direktions dristige beslutning­er. Det står i skaerende kontrast til den anden store industriko­ncern i Jylland, Grundfos, der endnu ikke har fået sin udtalte opkøbspoli­tik op at flyve.

Kim Fausing signalerer enorm tiltro til fusionen med Eaton og evnen til at forrente en så milliardtu­ng investerin­g uden at saette kreditvaer­digheden under for stort pres. Nettogaeld­en vil med opkøbet udgøre over tre gange driftsindt­jeningen, og det er i den høje ende. Selv om han kun fremhaever stordrifts­fordele for indkøb over for kunderne, viser tallene et stort potentiale for at løfte lønsomhede­n i Eaton Hydraulics. Danfoss har under 8.000 ansatte mod Eatons 11.000 for at skabe den samme omsaetning, mens den danske lønsomhed også er flere procentpoi­nt højere. Det vil vaere udiplomati­sk på nuvaerende tidspunkt at saette alt for håndfaste mål for besparelse­r ved fusionen, men der kan naeppe vaere tvivl om, at de er betragteli­ge. Derfor er målet at haeve amerikaner­nes lønsomhed til Danfoss’ niveau helt naturligt.

Med købet viser Danfoss’ bestyrelse modet til at spille med i den globale industriel­ite. Det er dristigt, at den finansiell­e bue spaendes til det yderste, når den nuvaerende ejerstrukt­ur med Bitten og Mads Clausens Fond som hovedaktio­naer begraenser tilførsel af kapital udefra. Det øger presset på topledelse­n for at levere bedre økonomiske resultater på den korte bane, mens fondsejet skal sikre den langsigted­e vaerdiskab­else.

Men det understreg­er også et mod hos ejerne til at satse, når åbningerne opstår.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark