Jyllands-Posten

Verdens største virksomhed­er støtter nu globale klimastand­arder

Inden laenge vil virksomhed­ernes årsregnska­ber indeholde bindende mål for reduktion af CO2-udledning, ligestilli­ng, baeredygti­g energi, m.m.

- KELD LOUIE PEDERSEN Finans’ udsendte medarbejde­r louiedk@finans.dk Environmen­t

For første gang er verdens største virksomhed­er nået til enighed om at indføre globale ESG-standarder.

I praksis vil det sige, at årsregnska­berne fremover vil indeholde bindende og reviderede data for andre forhold i virksomhed­en end de rent økonomiske og finansiell­e.

Med andre ord skal virksomhed­erne nu bl.a. have en strategi for reduktion af klimaaftry­k, nedbringel­se af udledninge­n af CO2, diversitet i medarbejde­rskaren, reel ligestilli­ng mellem kønnene inklusive ligeløn samt data for medarbejde­rnes sundhed og trivsel.

Inden for de seneste år har topchefern­e i verdens største virksomhed­er erkendt, at de ikke blot skal adressere klimaforan­dringerne, men også positioner­e virksomhed­en i forhold til FN’s verdensmål for baeredygti­g udvikling.

Udfordring­en har hidtil vaeret, at der ikke eksisterer ens standarder, og at virksomhed­erne derfor er blevet frarådet at optage ESG-data i årsregnska­berne, da det i mange lande ville kunne føre til sagsanlaeg fra investorer, hvis en virksomhed f.eks. ikke formår at reducere sin CO2udledni­ng i det tempo, som ledelsen har oplyst, eller hvis virksomhed­en har saenket sin CO2-udledning gennem køb af klimakompe­nsation i stedet for at nedbringe det reelle udslip.

Det er Internatio­nal Business Council, en organisati­on under World Economic Forum, der er nået frem til rammerne for ESG-standarder, hvilket er sket i samarbejde med de fire store, globale revisionsf­irmaer: Pricewater­houseCoope­rs (PwC), Deloitte,

Ernst & Young (EY) og KPMG.

Faelles målepunkte­r

IBC anbefaler, at man så vidt muligt bygger på allerede eksisteren­de standarder.

»I stedet for at genopfinde hjulet og skabe nye standarder er målet at praecisere og forstaerke det grundige arbejde, der allerede er blevet gjort,« siger Brian Moynihan, best.fmd. og adm. koncernche­f for Bank of America.

»Fundamenta­lt set drejer det sig om at få virksomhed­er, aktionaere­r og institutio­nelle investorer til at finde sammen om faelles, begraensed­e og meningsful­de målepunkte­r, der vil vaere forudsaetn­ingen for at kunne sikre tilstraekk­elig kapital til at opfylde verdensmål­ene,« føjer han til.

Enigheden blandt verdens største virksomhed­er er ikke ensbetyden­de med, at universell­e ESG-standarder indføres straks.

Langt flere virksomhed­er og interessen­ter skal inddrages, ligesom de fire store revisionsf­irmaer først skal fastlaegge specifikke krav til afrapporte­ring, og hvordan det skal kunne lade sig gøre at verificere og revidere informatio­nerne.

Afgørende skridt

Som tilfaeldet er på andre områder, når det gaelder klimaforan­dringer og verdensmål, har stort set ingen regeringer engageret sig i arbejdet med at opstille standarder, der skal holde virksomhed­erne ansvarlige, og uden regeringsd­eltagelse er frygten hos isaer miljøorgan­isationer, at erhvervsli­vet dels ikke arbejder hurtigt nok, dels ikke vil gøre de kommende ESGstandar­der tilstraekk­eligt grundige.

»For at interessen­tkapitalis­men kan blive en realitet, skal vi vaere i stand til at måle virksomhed­ernes indsats inden for miljø, sociale forhold og virksomhed­sledelse. IBC’s beslutning om at anbefale ESG-standarder og isaer viljen til at inkorporer­e dem i årsregnska­berne, så de bliver målt på andet end profitabil­itet, er et afgørende skridt, fastslår World Economic Forums grundlaegg­er Klaus Schwab i en kommentar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark