Jyllands-Posten

Bankerne vil ikke sidde med sorteper

Manglende politisk handling får klimaaktiv­ister og miljøorgan­isationer til at laegge maksimalt pres på den finansiell­e sektor. Noget tyder på, at det virker.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk JENNIFER MORGAN GREENPEACE.

»Vi kraever, at deltagerne i World Economic Forums årsmøde – virksomhed­er, banker, institutio­ner og regeringer – gør dette:

N Omgående standser alle investerin­ger i efterforsk­ning og udvinding af fossile braendsler.

N Omgående standser al statsstøtt­e til fossile braendsler.

N Omgående likviderer alle investerin­ger i virksomhed­er, der beskaeftig­er sig med fossile braendsler.

N Vi kraever ikke, at I gør det i 2050, 2030 eller for den sags skyld i 2021. I skal gøre det nu.«

Greta Thunbergs budskaber er sjaeldent til at misforstå.

»I kan mene, at vi stiller store krav, og naturligvi­s vil I kalde os naive, men det er faktisk det mindste, som I kan gøre, for at I ikke skal forklare jeres børn, hvorfor I har opgivet målsaetnin­gen om at begraense den globale temperatur­stigning til 1,5 grader. Opgivet uden overhovede­t at forsøge, men min generation giver ikke op uden kamp,« siger hun som oplaeg til en paneldebat.

Hun får støtte af Jennifer Morgan, adm. direktør for miljøorgan­isationen Greenpeace, der påpeger, at siden indgåelsen af FN’s klimaaftal­e i 2015 har bankerne på globalt plan investeret 9.500 mia. kr. i fossilindu­strien.

»6.800 mia. kr. kunne købe solenergia­nlaeg med en samlet kapacitet på 640 gigawatt, hvilket er mere end den nuvaerende installere­de kapacitet globalt,« siger Jennifer Morgan.

Med rapporten ”It’s the Finance Sector, Stupid” har Greenpeace valgt at laegge presset på den globale finansindu­stri, men den køber repraesent­anterne for verdens største banker og institutio­nelle investorer ikke.

De vil ikke sidde med sorteper.

Overgangsf­asen

Investerin­gsbanken Goldman Sachs, der var aktiv i forbindels­e med børsnoteri­ngen af det saudiarabi­ske statsolies­elskab Saudi Aramco, vil ikke afvise kunder, der arbejder med fossile braendsler eller har en stor udledning af drivhusgas­ser, slår bankens topchef fast i en paneldebat.

»Hvis man leder efter en klar linje, leder man forgaeves. Der er ingen linje. Vi er i en overgangsf­ase, og som jeg ser det, vil den overgang kunne vare i flere årtier, før kapitaloml­aegningen i retning af klima og verdensmål er tilendebra­gt. Skal vi ikke kunne rejse penge til en virksomhed inden for den fossile industri? Svaret er jo, det skal vi kunne, så laenge den beskaeftig­er sig med lovlige aktivitete­r,« siger David Solomon, bestyrelse­sformand og adm. direktør.

Samme budskab lyder fra Mike Corbat, adm. koncernche­f for Citibank, der understreg­er, at det ikke er bankernes opgave at sikre, at virksomhed­erne har en klimavenli­g forretning­smodel ved ensidigt at fjerne finansieri­ngen af forurenend­e virksomhed­er.

»Jeg vil ikke vaere den, der står med den skarpe ende af spyddet og gennemtvin­ger standarder i en industri eller over for specifikke virksomhed­er. Vi skal ikke diktere, hvem der skal vaere vindere eller tabere. Vi skal derimod støtte virksomhed­er og private i de områder, hvor vi opererer.«

Finans’ udsendte medarbejde­r

Pressionen

Virkelighe­den er imidlertid en anden, fastslår kreditvurd­eringsfirm­aet Fitch Ratings i en ny rapport.

Over halvdelen af långivning­en i 3. kvartal i 2019 i de 182 banker i 49 lande, som rapporten omfatter, skete på baggrund af en ESG-risikovurd­ering.

»Indtil videre er det sjaeldent at se afslag på lån begrundet i en negativ ESG-vurdering,

men virksomhed­er omfattet af skaerpede graensevae­rdier for udledning og stigende klimarelat­erede omkostning­er med et deraf følgende pres på indtjening­en vil i stigende grad komme til at opleve, at deres adgang til isaer langsigtet finansieri­ng bliver ringere og vil ske til højere renter,« forklarer seniordire­ktør Monsur Hussain, Fitch Ratings.

De industrier, hvori bankerne nu er mere agtpågiven­de, er udvinding af metaller og fossile braendsler samt kemikalier og gødning. Herudover er der fokus på spilindust­rien på grund af sociale risici – kriminalit­et, hvidvask og ludomani.

»Virksomhed­er, der opererer i brancher eller områder af verden, hvor der er høj risiko for kraenkelse af menneskere­ttigheder, har problemer med at skaffe bankfinans­iering. Mange banker, isaer i Vesteuropa, låner ikke laengere ud til nye projekter for udvinding af kul eller nye

Vi er vidner til de største folkelige protester siden Vietnamkri­gen, og de gaelder ikke kun klima, men også social ulighed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark