Jyllands-Posten

Chefstrate­g: Johnsons hurtige aftale er urealistis­k

Boris Johnson søger en hurtig handelsaft­ale med EU efter brexit. Men det er slet ikke realistisk, lyder det fra chefstrate­g.

- EMIL ROSBORG emil.rosborg@jp.dk

Dagen, som mange briter efterhånde­n har ventet på i årevis, ser snart ud til at oprinde. Storbritan­nien skal efter planen udtraede af EU den 31. januar, og dermed skal kongeriget mod vest og EU nu finde ud af, hvad et fremtidigt handelsfor­hold vil indebaere.

Som Financial Times kunne berette mandag, søger Boris Johnson en hurtig handelsaft­ale med EU, der kan agere erstatning for briternes rolle i det indre marked, som de endnu er en del af. Sker det ikke, vil Storbritan­nien skulle handle med EUlandene på WTO-vilkår fra 2021 – medmindre den brexit-villige Johnson bider i det sure aeble og beder om endnu en udsaettels­e.

Men briterne kan godt forberede sig på kaos, for det er naeppe realistisk, at briterne og EU kan få lavet en frihandels­aftale inden udgangen af 2020. Det vurderer Henrik Drusebjerg, chefstrate­g i Danske Bank.

»Hvis Johnson ikke har en aftale inden 2021, vil det afstedkomm­e et kaempe handelsmae­ssigt kaos, og det er simpelthen ikke realistisk, at han har det. Alle embedsmaen­d og kommission­ens nye formand mener, at det er urealistis­k, og hvis man ser på EU’s tidligere aftaler, så har de som regel taget fra fem til op mod 20 år at lave,« siger han.

Usikkerhed­en omkring brexit har i en periode lagt en daemper på den britiske økonomi. Og det kan blive meget vaerre, hvis Storbritan­nien skal klare sig på WTO-vilkår i en årraekke, vurderer Henrik Drusebjerg.

»Jeg tror, at de vil blive ramt af en økonomisk isvinter. De vil blive ramt af en økonomisk nedtur, der er langt vaerre, end vi så under finanskris­en. I princippet mener jeg, at politikern­e spiller hasard med briterne og den britiske økonomi,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark