Jyllands-Posten

Der er grus i Indiens store vaekstmask­ine

Trods massive demonstrat­ioner i mange store byer og en vaekst, der har tabt pusten, er der stadig gode muligheder for dansk eksport til Indien. Danske virksomhed­er er blandt verdens førende på flere områder, hvor inderne efterspørg­er løsninger.

-

Ved indgangen til 2019 var Indien verdens hurtigst voksende store økonomi, og der var fortsat grund til optimisme. Men den gode stemning holdt kun få måneder, og en stribe af problemer resultered­e i, at vaeksten endte med at blive naesten halveret til 4,5 pct. for hele 2019. Det dårligste resultat i mere end seks år.

Selv om de fleste lande vil kigge misundelig­t på sådan en vaekstrate, skal vaeksten vaere meget højere i Indien, hvis den unge befolkning skal undgå arbejdsløs­hed. Allerede i 2025 forventes det, at Indiens arbejdssty­rke overhaler Kinas, samtidig med at den samlede indiske befolkning naermer sig 1,5 mia. mennesker. Det er usikkert, om optimismen kan genskabes i 2020, men aktiemarke­det er ikke i tvivl: Det toneangive­nde indeks Sensex 30 lå i januar 2020 på det højeste niveau nogensinde.

Opbremsnin­gen har tvunget Indiens regering til at fremlaegge nye planer, der igen kan saette skub i vaeksten og realisere ambitionen om at gøre Indien til verdens tredjestør­ste økonomi om blot 20 år. I dag indtager landet femteplads­en. Målet er at styrke tiltagene for at løfte millioner af mennesker ud af fattigdom.

Usikre forbrugere

Hovedårsag­erne til sidste års lavere vaekst er et svagere forbrug og manglende investerin­ger. Det private forbrug lider under, at både bankerne på trods af flere rentesaenk­ninger fra den indiske centralban­k har strammet vilkårene for at låne penge ud, og at arbejdsløs­heden i 2019 nåede det højeste niveau i 40 år. Det har svaekket de private forbrugere­s tro på en lysere fremtid.

Investerin­gerne lider under, at det er forholdsvi­s svaert at få tilladelse til at bygge nye fabrikker i Indien. Ganske vist er Indien på tre år hoppet op fra 142.-pladsen til nu nummer 63 på Verdensban­kens liste over lande med de bedste vilkår for at drive forretning­er. Til sammenlign­ing ligger Danmark på fjerdeplad­sen. Men eksempelvi­s stridighed­er med myndighede­rne kan stadig tage lysten fra selv de staerkeste internatio­nale virksomhed­er, der forsøger at etablere sig i Indien.

Laeg dertil en svag infrastruk­tur og mangel på elektricit­et, og så har Indien langtfra de bedste forudsaetn­inger for at konkurrere med Kina, Vietnam og andre af Asiens tigerøkono­mier.

Splittet befolkning

På den indenrigsp­olitiske scene opstod der også nye udfordring­er i 2019. Ved valget i maj 2019 genvandt premiermin­ister Narendra Modi magten, men hans tiltag med privatiser­inger og åbning af økonomien for internatio­nale virksomhed­er er blevet mødt af modstand fra bl.a. landets fagforenin­ger.

Samtidig har hans vaerdipoli­tik med fokus på hinduisme og nationalis­me splittet befolkning­en, og mod slutningen af 2019 oplevede Indien massive demonstrat­ioner i over 50 store byer. Protestern­e er fortsat i 2020 anført af studerende. Årsagen er en ny lov, der giver fortrinsre­t til statsborge­rskab for ikkemuslim­er fra Indiens nabolande. Det har rystet tilhaenger­ne af Indien som en sekulaer stat, hvor religion er et privat anliggende.

Potentiale for eksport

Trods lavere forventnin­ger til vaekst i Indien i 2020 og de kommende år har danske virksomhed­er fortsat gode muligheder for eksport til landet. Indiens ambitiøse plan om at blive verdens tredjestør­ste økonomi i

2040 sigter på mere vedvarende energi, massive investerin­ger i infrastruk­tur og grønne løsninger for at sikre rent drikkevand og saette ind over for landets tiltagende udfordring­er med luftforure­ning, spildevand og affald.

Senest har Modi lanceret en plan om at investere, hvad der svarer til over 10 bia. kr. i landets infrastruk­tur de naeste fem år.

Danske virksomhed­er er blandt verdens førende på netop de områder, hvor inderne efterspørg­er løsninger. Dansk eksport til Indien er da også steget paent de seneste år, og de årlige vaekstrate­r har ligget omkring 10 pct. Men det hører med til historien, at udgangspun­ktet var lavt efter en årraekke, hvor forholdet mellem Indien og Danmark har vaeret køligt.

Potentiale­t for danske virksomhed­er er stort, men det kraever snilde at operere i Indiens forretning­sklima og 29 delstater, der har forskellig­e regulering­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark