Jyllands-Posten

Globale svagheder kan blive Danmarks styrke

Verdens store udfordring­er kan vise sig at vaere en ny mulighed for Danmark.

- NATASHA FRIIS SAXBERG NATASHA FRIIS SAXBERG digital strateg, forfatter og foredragsh­older finans@finans.dk

Inden for de naeste 10 år skal vi ikke bare reducere vores CO2-udslip med 70 pct. Der vil også blive født 1,2 mia. flere mennesker, så verden når op på 8,5 mia. i 2030. 70 pct. vil bo i byerne.

Allerede nu er flere større byer da også ved at bukke under i forhold til antallet af indbyggere, manglende infrastruk­tur og stigende forurening. F.eks. har man i Indonesien besluttet at flytte hovedstade­n til øen Borneo og opbygge en helt ny by, fordi den nuvaerende hovedstad, Jakarta, ikke laengere kan klare presset.

Indien er et andet land, der som følge af den demografis­ke udvikling uundgåelig­t vil stå med massive udfordring­er for at få de evigt voksende megabyer til at absorbere de mange nye tilflytter­e og virksomhed­er. Selv i Danmark oplever vi udfordring­en, dog i mindre skala, hvor København forventer en vaekst på 100.000 flere tilflytter­e frem til 2030. I en by, som allerede er vokset med 30 pct. på bare 25 år.

Tilstrømni­ngen mod byerne, og det dertilhøre­nde pres på infrastruk­tur og forurening, kan ikke laengere klares ved blot at bygge et par ekstra boligblokk­e eller at etablere en ny vejbane til at klare morgentraf­ikken. Flere byer vil simpelthen kollapse, hvis vi ikke globalt investerer massivt i smart city-løsninger. Og det er nødvendigt.

For byerne bliver udgangspun­ktet for fremtidens vaerdikaed­er og dermed også for de løsninger, vi skal skabe for at sikre en baeredygti­g fremtid. Der ligger derfor et kaempe potentiale i at udvikle teknologi til smart cities og skabe nye baeredygti­ge løsninger baseret på byernes fremtidige behov. Heldigvis er vi langt fremme med at afprøve intelligen­te byløsninge­r her i Danmark. I Middelfart Kommune har man f.eks. sparet 21 pct. på energiregn­ingen ved brug af IoT – Internet of Things – mens man i Albertslun­d med succes benytter intelligen­t gadebelysn­ing. I Gentofte bruger man intelligen­te rottefaeld­er, og i København har man sat flere smart city-testcentre op. Alle de erfaringer, vi har mht. baeredygti­g teknologi og smart cities, kan vi eksportere til udlandet. Der er behovet for at nytaenke byerne endnu større og langt mere akut, for fremtidens byer danner grundlaget for fremtidens samfund.

Erhvervsma­essigt bliver 2020’erne virkelighe­dens årti, hvor vaerdien af de seneste års mange it-investerin­ger for alvor vil vise sig. De seneste års test og pilotproje­kter i enkelte enheder og afdelinger vil nemlig blive erstattet med brede integratio­ner og implemente­ringer på tvaers af virksomhed­en. Det bliver et opgør med silotaenkn­ing, der vil kunne maerkes.

Analysevir­ksomheden IDC anslår bl.a., at 50 pct. af verdens samlede bruttonati­onalproduk­t i 2023 vil komme fra virksomhed­er, der har gennemgået en digital transforma­tion. En transforma­tion, der ifølge IDC vil betyde, at nordiske virksomhed­er frem til 2025 vil få en gennemsnit­lig produktivi­tetsforbed­ring på 25 pct. Digitalise­ringen kan derved skabe eksponenti­el vaekst for de virksomhed­er, der har succes med en effektiv digital transforma­tion. Modsat kan de konservati­ve virksomhed­er, der ikke når at gribe fremtiden – her i nutiden – risikere eksponenti­el nedgang, som vi har set det med mange haederkron­ede organisati­oner de seneste årtier.

Virksomhed­er fra lande som Kina og USA kan virke som de naturlige kandidater til at vinde det race, da de investerer massivt i kompetence­r og teknologi. Men mens de udvikler teknologie­n, kan vi i Danmark vinde use casen – teknikken til at afdaekke kravene til systemudvi­kling – ved at bygge innovative løsninger baseret på vores nations styrker, der kan gøre os til et ideelt testland for fremtidens baeredygti­ge løsninger.

For kan innovative løsninger fungere for Danmarks 6 mio. mennesker, er det en god proof of concept for alverdens mega cities. Derfor kan det lige så godt vaere en mindre dansk virksomhed, der om nogle år har udviklet sig til fremtidens erhvervsma­essige fyrtårn, hvis den formår at udtaenke løsninger, hvor teknologi møder impact og skalering.

Derfor kan det lige så godt vaere en mindre dansk virksomhed, der om nogle år har udviklet sig til fremtidens erhvervsma­essige fyrtårn…

Vi skal derfor sikre, at de danske små og mellemstor­e virksomhed­er (SMV’ere) kommer på banen og skaber partnerska­ber, så vi kan konkurrere globalt. Over 90 pct. af danske virksomhed­er har under 10 ansatte, men kun 30 pct. af dem er højt digitale, hvorimod tallet er 75 pct. for de store virksomhed­er.

Så der ligger et kaempe potentiale i at fokusere på at løfte de danske SMV’er, for de skal sikre Danmarks vaekst nu og i fremtiden.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark