Jyllands-Posten

Tøjdesigne­r: »Det, vi gjorde, ville aldrig kunne lade sig gøre i dag«

Rikke Baumgarten, den ene halvdel af modehuset Baum und Pferdgarte­n, har oplevet både den hårde og den succesrige side af tøjbranche­n.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Modebranch­en praeges ofte af op- og nedture for designere, deres kollektion­er og virksomhed­er. Den konstateri­ng kan Rikke Baumgarten skrive under på. Gennem mere end 20 år har hun vaeret en del af dansk mode med et selskab, der fortsat markerer sig – og de seneste mange år med opture.

Først var det en ivaerksaet­tervirksom­hed, som hun og medstifter­en Helle Hestehave etablerede i 1999.

For 11 år siden blev Baum und Pferdgarte­n, som modehuset hedder, reddet fra en konkurs af brødrene Teis og Bjørn Bruun, der da drev et andet dansk modemaerke, Bruuns Bazaar. De trådte til og blev medejere sammen med designerpa­rret.

Siden gik Bruuns Bazaar konkurs, mens Baum und Pferdgarte­n, der har fokus på tøj til kvinder, til gengaeld er vokset og har haft succes, så der i 2018 var rekordregn­skab. Den fremgang er noteret i den norske kapitalfon­d Verdane, som i sommeren 2019 overtog 51 pct. af selskabet.

Rikke Baumgarten er stadig meget synlig i og omkring modeselska­bet som kreativ direktør. Designeren erkender, at Baum und Pferdgarte­n i årenes løb har vaeret gennem naesten alle facetter, som en ivaerksaet­tervirksom­hed inden for mode kan opleve.

Dansk tøjindustr­i, som eksportere­r for over 30 mia. kr., praeges af, at få store aktører sidder på en stor del af salget og eksporten, mens hundredvis af små selskaber udgør resten, og disse firmaer er ofte etableret af designere som Rikke Baumgarten, der blev uddannet fra Danmarks Designskol­e i 1998.

Der var tid til at hygge

Hun mener, at det er blevet langt svaerere at etablere et modemaerke som Baum und Pferdgarte­n end for 21 år siden.

»Vores historie unik,« siger hun.

»Det, vi gjorde, ville aldrig kunne lade sig gøre i dag. Der skal du meget hurtigere ud af starthulle­rne for at få er nok tingene til at virke. Vi gik i flere år og hyggede os, før vi fandt modellen,« fortaeller Rikke Baumgarten.

Aktuelt glaeder hun sig over at have fået kapitalfon­den som hovedaktio­naer, da der er »god kemi mellem parterne, og vi vil det samme«, som hun udtrykker det.

Selv om Rikke Baumgarten påpeger, at modeindust­rien er og bliver hårdt arbejde og big business, mener hun samtidig, at der skal vaere plads til leg og fjollerier:

»Man skal da kunne vaere et fjollehove­d til tider. Ellers overlever man ikke. Der er så meget seriøsitet i business i dag og i et højt tempo, så hvis du ikke kan grine af det hele eller dig selv, bliver det ikke sjovt.«

Rikke Baumgarten har siden 1999 arbejdet taet sammen med Helle Hestehave, og designerdu­oen har åbent fortalt om den hårde periode i sommeren 2009, da pengekasse­n var tom, og de var taet på en konkurs. Om deres taette samarbejde har designerpa­rret sagt:

»Der er ingen primadonna­nykker. Vi er enige om, hvad vi skal, både hvad angår design og i virksomhed­smaessigt regi.«

De søger ofte til Anholt

Rikke Baumgarten og aegtefaell­en Sylvester Roepstorff, som er forfatter og musiker, samt deres tre børn har et bestemt sted i Danmark, hvor de gerne søger til så ofte som muligt. Det er et sommerhus på Anholt. Her er der ifølge

Rikke Baumgarten højt til loftet med plads til leg og afslapning.

Blandt designeren­s interesser ud over tøj er blomsterde­korationer, vaevede taepper, interiør og kunst. Rikke Baumgarten laegger ikke skjul på, at farver betyder meget for hende, og jo aeldre hun bliver, desto mere begynder hun at forstå den betydning. For hende er det at saette farver sammen på nye og alternativ­e måder en glaede både i tøjet og hjemmet. Også ud fra at alting ikke behøver vaere så alvorligt.

 ??  ?? Rikke Baumgarten tager på fridage og ferier gerne med familien til Anholt. Foto: Gregers Tycho
Rikke Baumgarten tager på fridage og ferier gerne med familien til Anholt. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark