Jyllands-Posten

Fregatten Jylland klarede skaerene

Den selvejende institutio­n har fået eftergivet størstedel­en af sit lån i Arbejdsmar­kedets Feriefond.

- EMMA J. KJAER Emma.J.Kjaer@jp.dk

En byrde på omkring 50,4 mio. kr. er blevet lettet fra skuldrene – eller rettere daekket – på Fregatten Jylland.

Det store millionbel­øb skulle ellers have vaeret tilbagebet­alt til Arbejdsmar­kedets Feriefond inden for de kommende år. Men mandag blev det meldt ud fra Beskaeftig­elsesminis­teriet, at en raekke låntagere i fonden vil få eftergivet hele eller dele af deres lån. Heriblandt Fregatten Jylland.

»Vi har endelig fået noget afklaring. Og det er rigtig godt for alle parter, for så kommer der lidt ro på. Det her har jo affødt meget usikkerhed,« siger Karin Buhl Slaeggerup, som er direktør for Fregatten Jylland.

Fregatten Jyllands lån var på i alt 56 mio. kr., og det er ikke hele lånet, men 90 pct. af det, der er blevet eftergivet. Det betyder, at institutio­nen endnu har en gaeld på 5,6 mio. kr.

»Er vi skuffede? I princippet ja, for vi havde jo egentlig regnet med at få afskrevet det fulde beløb. Men det kunne jo også have vaeret meget vaerre. Vi kunne jo have risikeret at skulle betale hele beløbet tilbage,« siger Karin Buhl Slaeggerup.

Umulig tilbagebet­aling

Hun mener ikke, at det ville have vaeret muligt at generere så stort et overskud, at de 56 mio. kr. kunne tilbagebet­ales af Fregatten Jylland.

»Det er jo lån, som forfalder i henholdsvi­s 2026 og 2028. Så selv hvis vi begyndte at spare op nu, kunne det ikke lade sig gøre. Vi er jo en selvejende institutio­n med et regnskab, der nogenlunde balancerer. Vi henlaegger nogle penge, hvis der er noget større, vi gerne vil, men hvis vi skulle generere så stort et overskud, skulle vi i hvert fald have nogle flere gaester igennem,« siger Karin Buhl Slaeggerup.

I stedet er der lagt op til, at den resterende del af lånet på de 5,6 mio. kr. afdrages over en periode på 25 år.

»Alle de, som har lånt pengene, har jo betragtet det som en gave,« siger Karin Buhl Slaeggerup.

Ud over Fregatten Jylland taeller raekken af institutio­ner, der har fået eftergivet lån i Arbejdsmar­kedets Feriefond, også bl.a. Zoologisk Have og Randers Regnskov. I alt bliver der eftergivet lån for 710 mio. kr.

 ??  ?? Fregatten Jylland skal nu kun betale 10 pct. af lånet på 56 mio. kr. tilbage. Arkivfoto: Stine Rasmussen
Fregatten Jylland skal nu kun betale 10 pct. af lånet på 56 mio. kr. tilbage. Arkivfoto: Stine Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark