Jyllands-Posten

E45: Afkørsel i Søften skal spare syv minutters kø

4 mio. kr. afsaettes af byrådet i Favrskov til 200 meter ny afkørsel til motorvej E45. Vejdirekto­ratet har nikket ja.

- KIAN JOHANSEN kian.johansen@lokalavise­n.dk

»Med et glimt i øjet, så gør vi det nemmere at komme ud af Favrskov Kommune,« siger Anders G. Christense­n (V), formand for teknik- og miljøudval­get i Favrskov Kommune.

Hans udvalg har netop nikket ja til, at fire kommunale mio. kr. skal bruges på at afkorte køretiden mellem Hinnerup og motorvejen med op til syv minutter.

Omtrent 25 pct. af trafikken på Århusvej i retning mod Aarhus kører fra til E45 i sydlig retning.

Vejdirekto­ratets trafiksimu­leringer viser, at en shunt vil reducere den samlede forsinkels­e om morgenen fra kl. 7.15 til 8.15 med 133 timer pr. dag. Det svarer til ca. 7 minutters tidsbespar­else i gennemsnit pr. trafikant om morgenen.

200 meter højresving

Der skal anlaegges et 200 meter langt højresving­sspor langs Århusvej, der føres videre som en shunt uden om rundkørsle­n til tilkørsels­rampen, hvor trafikken fra henholdsvi­s rundkørsel og shunt fletter sammen. Cykelstien flyttes ud bag højresving­ssporet, og ved rundkørsle­n omlaegges cykelstien, så cyklister kan krydse shunten og rampen sikkert.

Pengene frigives endeligt til byrådsmøde­t i Favrskov tirsdag 28. januar.

Vejdirekto­ratet har nikket ja til at overtage driften, når vejstykket står faerdigt – formentlig­t allerede her i 2020.

»Det er et statsligt projekt, men vi i byrådet har vurderet, at det kan betale sig at lave en bedre trafikafvi­kling,« forklarer Anders G. Christense­n.

Syv års ventetid

Vejdirekto­ratet havde afvist, at staten skulle betale lige nu, da man ville vente, til en VVM-undersøgel­se for en udvidelse af E45 mellem Aarhus S og Aarhus N til seks spor var faerdigt. Dermed kan det tage op til syv år, før den samlede udvidelse kunne stå klar.

Og derfor tager Favrskovs 25 byrødder efter alt at dømme pengene op af kassen.

Takket vaere egne beregninge­r faldt prisen for tilkørslen markant til de kun 4 mio. kr.

Oprindelig lød Vejdirekto­ratets vurdering på 10 mio. kr.

Etablering­en af shunten kraever, at der skal erhverves ca. 460 kvm jord til anlaegget, og en markoverkø­rsel skal nedlaegges.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark