Jyllands-Posten

Tredje gang skal vaere lykkens gang for Kirsten Birgit

Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm er i eksil på sin private ø, Birgitø i Aarhus Bugt. Men i foråret er hun tilbage – mere vanvittig end nogensinde før.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

Tag ikke fejl. Det kan godt vaere, at Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm fra Den Korte Radioavis på den nu hedengangn­e Radio24syv er gået i selvvalgt eksil på Birgitø i Aarhus Bugt, fordi samfundet er gået hende så meget på. Men hun er snart klar til at traede op på scenen igen, og det gør hun i marts, når hun kommer på besøg i Musikhuset Aarhus, fortaeller hendes evige støtter, makkerparr­et Frederik Cilius og Rasmus Bruun.

»Hun har sagt mange vanvittige ting, og nu skubber vi hende endnu laengere ud,« siger de to skaeggede herrer, hvoraf den ene er helt klar over, at han kommer til at bruge barbermask­inen ret heftigt i den kommende tid.

»Vi har overvejet, om vi skulle begynde at overveje at optraede med Kirsten Birgit i burka – det ville vaere lettere, end at jeg hele tiden skal barbere mig. Udvikler hun skaegvaeks­t – tja, vi må se.«

Drama på øen

Det nye show ”Sommeren på Birgitø” har premiere i København den 5. marts og har karakterer­ne fra Den Korte Radioavis i hovedrolle­rne. Den unge redaktør Rasmus Bruun tager til Birgitø for en gang for alle at skrive den store Kirsten Birgit-biografi.

Han har forsøgt to gange før, og nu skulle tredje gang gerne vaere lykkens gang, men da han kommer derover, opdager han, at hun ikke er helt, som hun var før.

»Måske fordi alle vennerne har lovet – det gør folk jo, når man flytter til provinsen – at de nok skal komme på besøg. Nu må vi se, om de lyver, når de påstår, at de gerne tager over Storebaelt,« siger Kirsten Birgits alter ego, Frederik Cilius.

»Hun har en meget god aftale med Helmuth Nyborg om, at han vil sejle hende derud i en kajak, når hun har brug for det,« tilføjer han og kan også røbe, at hun ikke vil se velvilligt på, hvis der bliver etableret vindmøller i bugten taet på øen, hvor den så end ligger.

»Er du sindssyg, så falder ejendomspr­iserne jo med 25 pct. Hun er for vindmøller, de skal bare stå et andet sted,« understreg­er han.

Vokset op i Søften

Hun er stedkendt, voksede op i Søften, hvor hendes far var hestehandl­er og vandt øen i et spil mausel i 1952. Den er et sagnomspun­det sted, og der er ikke bare begravet mange hemmelighe­der på øen, men også en klovn, erklaerer Frederik Cilius og Rasmus Bruun.

De glaeder sig over, at de har haft held til at skabe en karakter, som folk føler er i live, selv om hun ikke laengere er i live i radioen. Efter København skal de til Odense og derefter Aarhus med showet.

»Vi slutter i Aarhus. De sidste shows er som regel de bedste – så kender vi dem rigtigt. Det giver en fantastisk energi. Det gør det i det hele taget at vaere live på scenen. Man kan ikke lige stå at lave en italiener, som man kalder det, når man bare ”order” den igennem sådan bla bla bla,« siger de, der selv er på vej i eksil i et prøvelokal­e i Hvidovre.

For der skal øves. Kirsten Birgit kan ikke gå i stå midt i en saetning, når først hun står på scenen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark