Jyllands-Posten

Bagmandspo­litiets indsats mod hvidvask møder hård kritik

Der er ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r skarp kritik af bagmandspo­litiet i en ny rapport fra Rigsrevisi­onen, der offentligg­øres fredag.

- KRISTOFFER BRAHM JETTE AAGAARD kristoffer.brahm@finans.dk jette.aagaard@finans.dk BJARNE LARSEN BANKDIREKT­ØR, SYDBANK

Bankdirekt­ør Bjarne Larsen fra Sydbank er frustreret over, at kriminelle slipper afsted med ulovlighed­er, fordi myndighede­rnes bekaempels­e af hvidvask og terrorfina­nsiering lider under alvorlige mangler.

Som direktions­medlem i en af landets største banker har han kunnet følge, hvordan bankerne har skruet massivt op for indsatsen mod hvidvask, mens bagmandspo­litiet og Finanstils­ynet i hans optik ikke tilnaermel­sesvist har fulgt med.

Netop bagmandspo­litiets håndtering af bankernes titusindvi­s af underretni­nger bliver kritiseret hårdt i en undersøgel­se af myndighede­rnes håndtering af hvidvaskom­rådet fra 2016 til 2018, som Rigsrevisi­onen offentligg­ør fredag. Det erfarer Jyllands-Posten fra fire af hinanden uafhaengig­e kilder. Rigsrevisi­onen peger bl.a. på, at bagmandspo­litiet giver utilstraek­kelige tilbagemel­dinger på underretni­nger, og at myndighede­ns mangelfuld­e indsats skyldes svage it-systemer kombineret med for få ressourcer og kompetence­r.

»Vi kigger ind i en sort boks. Vi indberette­r, og så hører vi ikke mere. Og nogle gange indberette­r vi den samme kunde mange gange, og i perioden med indberetni­ngerne kan der suse store millionbel­øb ud og ind af hans konto, uden at politiet griber ind. Så taenker vi: Gad vide, om vi spilder tiden? Der skal bygges mere kvalitet ind i systemet,« siger Bjarne Larsen.

Rigsrevisi­onen kritiserer ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r også, at de enkelte politikred­se ikke på tilstraekk­elig vis formår at efterforsk­e de sager, som bagmandspo­litiet trods alt sender videre. Også bl.a. Finanstils­ynet og Erhvervsst­yrelsen får kritik, men kritikken af bagmandspo­litiet er ifølge JyllandsPo­stens oplysninge­r den hårdeste.

Professor Tom Kirchmaier fra Copenhagen Business School og London School of Economics er ikke overrasket over, at bagmandspo­litiets hvidvaskse­kretariat er det svageste led:

»Det er et strukturel­t problem. Myndighede­rnes hvidvaskin­dsats har ikke fungeret, og det gør den stadig ikke.«

I 2019 modtog bagmandspo­litiet 53.454 underretni­nger om potentiel hvidvask. Det svarer til, at de 28 årsvaerk i bagmandspo­litiets hvidvaskse­kretariat skulle håndtere 1.909 underretni­nger hver.

Bagmandspo­litiet og Rigspoliti­et ønsker ikke at kommentere Rigsrevisi­onens rapport.

Frustreret Sydbank-direktør advarer om store huller...

 ??  ?? Foto: Joachim Ladefoged
Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark