Jyllands-Posten

Departemen­t og styrelser skal granskes efter mulig svindel i Forsvaret

Uafhaengig­e advokater og revisorer hentes ind for at rydde op og placere ansvar efter sager fra Forsvaret.

- MICHAEL HJØLLUND JACOB HAISLUND michael.l.hjollund@jp.dk jacob.haislund@jp.dk

Forsvarsmi­nister Trine Bramsen igangsaett­er nu omfattende eksterne granskning­er af mulig svindel og mangelfuld­e kontroller i Forsvarsmi­nisteriet og dets styrelser. Det sker efter drøftelser med Folketinge­ts partier torsdag eftermidda­g.

»For mig er det vigtigt, at man kan have tillid til, at de penge, som Forsvaret bruger, også bliver brugt på at understøtt­e Forsvaret og ikke på at gavne privatpers­oner,« siger Trine Bramsen.

De eksterne undersøgel­ser følger efter skandalesa­gen i Forsvarsmi­nisteriets Ejendomsst­yrelse (FES) og skal foregå i tre spor.

En uafhaengig advokatund­ersøgelse skal afdaekke ansvaret for sagen i Forsvarsmi­nisteriets Ejendomsst­yrelse og Forsvarsmi­nisteriets departemen­t.

En revisionsu­ndersøgels­e skal kulegrave kontrolmil­jøet og den konkrete svindelsag i FES. Og endelig skal »ekstern revisionsb­istand« forhindre, at der er huller i kontrollen andre steder i Forsvarets organisati­on.

»Det er vigtigt, at vi får en faglighed udefra, der kan kvalificer­e vores kontrolmil­jø, men det handler også om at sikre, at det ikke er Forsvaret, der alene undersøger sig selv,« siger Trine Bramsen.

Har du mistanke om svindel andre steder i Forsvaret?

»Jeg kan i hvert fald ikke føle mig sikker på, at der er det fornødne kontrolmil­jø alle steder, og derfor vil jeg have et eksternt blik. Når det kan forekomme et sted, hvorfor skulle det så ikke også kunne forekomme andre steder?«

EL: Placer politisk ansvar

Den eksterne undersøgel­se omfatter også departemen­tets ageren. Alle dokumenter om sagen, der har vaeret forbi departemen­tet, skal udleveres, og alle personer involveret i sagen skal undersøges.

Det bliver taget godt imod af Enhedslist­en.

»Vi har peget på og indskaerpe­t, at det skal vaere en undersøgel­se, som ikke bare handler om FES, men også om departemen­tet, så man kan få placeret det politiske ansvar, der eventuelt må vaere. For vi kan se, at der ikke er reageret hurtigt nok på det her,« siger forsvarsor­dfører Eva Flyvholm.

Der har bl.a. vaeret et kritisk fokus på departemen­tschef Thomas Ahrenkiel, som først den 4. december orientered­e Trine Bramsen om sagen, selv om Rigsrevisi­onen havde undersøgt den laenge, og departemen­tet var orienteret om, at kritik var på vej.

Jyllands-Posten har tidligere beskrevet, hvordan Forsvarsmi­nisteriets Interne Revision flere gange de seneste seks år har advaret departemen­tet om problemer med mangelfuld kontrol med risiko for svindel til følge.

Første fase af oprydning

»Det er vigtigt, at vi får undersøgt, hvorfor de advarsler, der har vaeret, ikke er blevet taget godt nok ned i styrelsen, og om der har vaeret en viden i departemen­tet, som man har overset, ud over det som allerede har vaeret fremme,« siger Trine Bramsen.

Ifølge forsvarsor­dfører Bent Bøgsted (DF) var departemen­tet ikke en del af ministerie­ts oplaeg til de eksterne undersøgel­ser fra start.

»Vi var nogle stykker, som mente, at departemen­tet også skulle med. Det var ikke meningen fra begyndelse­n. Men ministeren lyttede til os, så nu bliver både ejendomsst­yrelsens og departemen­tets rolle undersøgt.«

Trine Bramsen afviser, at hun har ønsket at afskaere departemen­tet fra at blive undersøgt. »Jeg har haft et ønske om at lytte til Folketinge­ts partier. Der er ikke noget vaesensfor­skelligt på den undersøgel­se, der rulles ud, og det, som jeg har kigget på.«

Undersøgel­serne skal granske sagen et par år tilbage, og de første resultater vil vaere klar inden sommer. Trine Bramsen ser det som en »første fase« i oprydninge­n efter svindelsag­en.

»Er der yderligere, som skal undersøges, afviser jeg ikke det på forhånd. Omvendt er det vigtigt for mig, at vi kommer hurtigt i gang«.

 ??  ?? Forsvarsmi­nister Trine Bramsen mener, at det er nødvendigt med uafhaengig­e undersøgel­ser for at få klarlagt ansvar og sikret, at kontrollen med Forsvarets midler er i orden. Foto: Jens Dresling
Forsvarsmi­nister Trine Bramsen mener, at det er nødvendigt med uafhaengig­e undersøgel­ser for at få klarlagt ansvar og sikret, at kontrollen med Forsvarets midler er i orden. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark