Jyllands-Posten

Landmaend vil kompensere­s efter regnefejl

Landbruget­s kvaelstoft­al er bedre end dem, politikern­e gik ud fra.

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

Fritagelse af 200.000 hektar jord fra politiske krav – eller en anden form for kompensati­on.

Sådan lyder kravet fra landbruget, efter at det torsdag kom frem, at Aarhus Universite­t har fundet en fejl i beregninge­rne over, hvor meget kvaelstof landbruget udleder. Der blev ikke som hidtil antaget udledt 58.000 tons i 2018, men 55.000 tons.

Tallene fra Aarhus Universite­t bruges til at bestemme, hvor meget miljøskrue­n skal strammes over for landbruget, og lidt populaert sagt har landmaende­ne altså vaeret 3.000 tons renere, end man troede. Regnefejle­n går tilbage til 1990, og miljø- og fødevaremi­nister Lea Wermelin (S) er ikke imponeret:

»Det er dybt utilfredss­tillende, at Aarhus Universite­t ikke har haft styr på tallene, og det er desvaerre sket flere gange i den seneste tid. Vi er som politikere nødt til at kunne stole på fakta fra forskerne, når vi diskuterer og traeffer politiske beslutning­er,« siger hun i en pressemedd­elelse og tilføjer, at regnefejle­n ikke aendrer på, at udledninge­n ad åre skal falde til til cirka 45.000 tons pr. år.

200.000 hektar

Før jul blev der stillet skrappere krav til landbruget, og de krav bør ifølge organisati­onen Baeredygti­gt Landbrug annulleres.

»Vi er lige blevet pålagt at udlaegge 200.000 hektar ekstra til efterafgrø­der, fordi kvaelstofu­dledningen ikke faldt nok,« siger direktør Hans Aarestrup.

Efterafgrø­der er f.eks. vårbyg eller vinterrug, som man sår i efteråret, hvor de kan suge ekstra kvaelstof ud af jorden. Problemet for landmanden er, at efterafgrø­derne kan blokere for hans vintersaed – altså korn, som sås om efteråret. Vintersaed­en kommer tidligere op af jorden og kan ifølge Hans Aarestrup give et cirka 20-30 pct. større udbytte, end hvis man først sår om foråret.

»Vi forventer, at politikern­e fjerner de ekstra efterafgrø­der igen,« siger han.

Landbrug & Fødevarer mener, at landbruget er blevet ramt af krav på forkert grundlag og skal kompensere­s:

»Selvfølgel­ig vil vi forlange, at landmaende­ne bliver godskrevet, at der er så stor en regnefejl,« siger formand Martin Merrild, som endnu ikke har lagt sig praecist fast på, hvordan godskrivni­ngen skal finde sted.

Han finder det generelt problemati­sk at føre landbrugsp­olitik ud fra beregninge­r som dem fra Aarhus Universite­t: »Det her viser bare, hvor stor usikkerhed der er med de beregninge­r.«

Institutle­der Peter Henriksen fra Aarhus Universite­t beklager situatione­n og forklarer, at man rettede fejlen, da man fandt den.

»Jeg kan ikke give ministeren andet end ret i, at det er et rigtigt uheldigt tidspunkt, vi kommer ud med det her på. Vi kommer med en ny erkendelse, umiddelbar­t efter at vi har sendt et andet tal på banen, og det er ekstremt uheldigt.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark