Jyllands-Posten

Støttepart­ier langer ud efter regeringen­s børneforsl­ag

Regeringen bør selv finde flere penge til anbringels­er i stedet for at tørre ansvaret af på kommunerne, mener De Radikale og Enhedslist­en.

- STEEN A. JØRGENSSEN MICHAEL HJØLLUND Steen.A.Jorgenssen@jp.dk michael.l.hjollund@jp.dk

Det dur ikke, at kommuner selv skal betale for at indfri et af forslagene bag regeringen­s nytårsønsk­e om, at flere udsatte børn skal anbringes uden for hjemmet tidligere.

Sådan lyder kritikken fra regeringen­s støttepart­ier De Radikale og Enhedslist­en, efter at Jyllands-Posten torsdag kunne fortaelle, at regeringen ikke har afsat nye penge fra statskasse­n til at betale for et forslag om at øge støtten til kommuner, når de fjerner børn fra hjemmet.

Regeringen vil ganske vist give et højere tilskud til kommunerne i de saerligt dyre anbringels­essager, og når flere søskende enten anbringes eller får anden hjaelp. Men regningen skal i sidste ende betales af kommunerne selv ved et »tilsvarend­e mindre bloktilsku­d« fra staten.

Bloktilsku­ddet er et beløb, som staten hvert år tilfører kommunerne, og dermed fodrer regeringen hunden med dens egen hale, lyder kritikken.

»Det er ikke rimeligt,« siger De Radikales socialordf­ører, Rasmus Helveg Petersen, og fortsaette­r:

»Når statsminis­teren vil forbedre det her område, må hun selv tage ansvar for at finde pengene – i stedet for bare at traeffe beslutning­en og så skubbe selve prioriteri­ngen over på kommunerne.«

EL: Kraever flere penge

Enhedslist­ens socialordf­ører, Pernille Skipper, stemmer i:

»Det er selvfølgel­ig ikke holdbart, at regeringen mener, at de penge bare kan findes i andre kommuner. Der er jo ikke nogen kommuner, der vaelter sig i aeldreplej­e og folkeskole­laerere, og det er dybest set der, hvor pengene skal findes,« siger hun.

Ifølge regeringen handler forslaget om øget tilskud til anbringels­er om »solidarite­t«. For omlaegning­en vil betyde, at kommuner med få anbringels­er afleverer penge til kommuner med mange – og dyre – anbringels­er.

Men det argument afviser Pernille Skipper.

»Det er fint at sige, at en kommunes aeldreplej­e eller daginstitu­tioner ikke skal belastes af dyre anbringels­essager, men det går jo ikke at sige, at andre kommuners aeldreplej­e skal holde for i stedet,« siger hun.

Det er for tidligt at sige, om støttepart­ierne vil stille krav om at aendre finansieri­ngen, når regeringen­s samlede børneudspi­l engang skal behandles i Folketinge­t. Men Mette Frederikse­n bør selv anvise, hvordan regningen skal betales, mener Rasmus Helveg Petersen.

»Om det er ved at spare et andet sted eller finde nogle nye penge – det ved jeg ikke. Man skal bare finansiere det,« siger han.

Pernille Skipper forventer, at regeringen laegger stilen om:

»Statsminis­teren har lagt nogle meget store ambitioner for dagen. Det kraever flere penge,« siger hun.

»Mere solidarisk«

SF’s socialordf­ører, Trine Torp, er mere positivt stemt over for regeringen­s model. Hun påpeger, at nogle kommuner har langt flere og dyrere børnesager end andre.

»Vi er sådan set enige i, at man skal se på at fordele den udgift mere solidarisk mellem kommunerne. Sådan at de med faerre udgifter giver til dem, som har mange udfordring­er,« siger Trine Torp.

Hun mener dog også, at Folketinge­t bør finde flere penge til det specialise­rede socialområ­de, der bl.a. daekker udsatte børn.

Social- og indenrigsm­inister Astrid Krag har i et skriftligt svar til JyllandsPo­sten udtalt, at regeringen vil »holde hånden under de kommuner, der har flest udsatte familier og de tungeste børnesager«.

Hun har ikke svaret direkte på kritikken af, at forslaget ifølge borgmestre­ne kan koste kommunal velfaerd, men henviser til, at refusion på anbringels­er også i dag modregnes i bloktilsku­ddet. Hun tilføjer, at kommunerne­s »generelle økonomi« drøftes i de årlige økonomifor­handlinger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark