Jyllands-Posten

Forskning bekraefter, at stress aendrer hårfarven

Det er ikke en myte: Stress kan gøre hårene grå. Nu har forskere fundet årsagen, som måske kan spille ind på andre alderssymp­tomer.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

Nogle oplevelser kan saette så dybt et aftryk i kroppen, at hårene bliver grå.

Det fastslår forskere fra Harvard Stem Cell Institute, som i en ny undersøgel­se, publiceret i det videnskabe­lige tidsskrift Nature, også kommer med årsagen.

Og det er ikke stresshorm­onet kortisol, der gør forskellen, lyder konklusion­en. Det er i stedet påvirkning­en af det sympatiske nervesyste­m.

Kort fortalt aktiverer stress det sympatiske nervesyste­m i hjernen, som gør os parate til flugt og kamp. Det medfører udløsninge­n af stresshorm­onet noradrenal­in, som gør permanent skade på de stamceller, som er ansvarlige for dannelsen af pigment i hårsaekken­e.

»Da vi indledte studiet, forventede jeg, at stress ville vaere dårligt for kroppen. Men den skadelige effekt, som vi opdagede, var langt ud over, hvad jeg havde forestille­t mig,« siger en af forskerne bag undersøgel­sen, Ya-Chieh Hsu, i en artikel på institutte­ts hjemmeside.

Turboknap for aldring?

Og spørgsmåle­t er, om ikke også stress kan have betydning for aldringen af mindre synlige områder.

»Vi lever i et samfund, hvor det, som folk dør af og lider mest under, er aldersrela­terede sygdomme, og her er undersøgel­sen spaendende. For det sympatiske nervesyste­m er forbundet med andre dele af kroppen, så måske kan den gentagne udløsning af noradrenal­in vaere en turboknap for aldring,« funderer aldersfors­ker og lektor i molekylaer­biolog ved Københavns Universite­t Claus Desler.

Han understreg­er, at forsøgene er lavet på mus. Derfor skal man sikre sig, at samme mekanisme fungerer på mennesker, før man går videre.

»Men alene at forstå mekanismen giver et langt bedre vaerktøj til måske at kunne bruge stresshorm­onet som en markør for aldring. Derefter vil man også have mulighed for at udvikle noget, som kan have en indvirknin­g på det. Om ikke andet vil det kunne hjaelpe folk til at beholde deres hårfarve, men forhåbentl­ig vil man også kunne bruge det til andre ting,« siger Claus Desler, som peger på, at man eksempelvi­s vil kunne give personer med stress medicin til at daempe noradrenal­in-niveauet.

Hårfarven tilbage

Hos frisørkaed­en Zenz kommer det ikke bag på ejer og frisør Anne-Sophie Skjødt Villumsen, at grå hår og stress haenger sammen. Hun ser med jaevne mellemrum kunder, som fortaeller, at deres hår pludselig har tabt farve efter en stressperi­ode eller en depression. Men hun oplever også, at der kan vaere en vej tilbage.

»Jeg har en kunde, som gik ned med stress for mange år siden og blev gråhåret. Da hun begyndte at arbejde med sig selv, fik hun naermest sin gamle hårfarve tilbage. En anden blev helt hvidhåret, da hendes datter begik selvmord. Siden er hun begyndt at blive mørkhåret igen, men kun i nakken,« siger AnneSophie Skjødt Villumsen, som har vaeret frisør i over 30 år og grundlagde Zenz i 1999.

Hendes egen far tabte alt sit hår i forbindels­e med en depression, da Anne-Sophie Skjødt Villumsen var omkring 18 år. Da det kom tilbage, var det hvidt. Efter nogle år røg hårpragten igen, og de nye hår var atter kulsorte.

Frisøren Gun-Britt Zeller har optrådt i adskillige blade og på tv, hvor hun har talt om sit lange, grå hår. Men efter en periode, hvor Gun-Britt Zeller fik nogle til at følge trop, vil de fleste af de kunder, som Anne-Sophie Skjødt Villumsen møder, dog gerne have de grå hårstrå daekket.

»Nogle lader det vaere, men det er et fåtal. Den grå bølge er ved at forsvinde igen, og moden er generelt set ikke til gråt,« siger hun, der indtil videre har undgået det gråspraeng­te.

Men når farven forsvinder, er hun ikke i tvivl om, hvad der skal ske med håret:

»Jeg vil helt klart farve det.«

Jeg har en kunde, som gik ned med stress for mange år siden og blev gråhåret. ANNE-SOPHIE SKJØDT VILLUMSEN, FRISØR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark