Jyllands-Posten

10.000 migranter smuglet til Storbritan­nien

Menneskesm­uglerring tjente en halv mia. kr., mener Europol.

- CARSTEN ELLEGAARD Jyllands-Postens korrespond­ent carsten.christense­n@jp.dk

Op mod 10.000 migranter er på livsfarlig vis blevet smuglet fra deuropaeis­ke fastland ind i Storbritan­nien i kølecontai­nere eller i gummibåde tvaers over Den Engelske Kanal.

Det vurderer den faelleseur­opaeiske politienhe­d, Europol, der i samarbejde med fransk og hollandsk politi har slået til mod en omfattende menneskesm­uglerring.

23 personer i det irakiskkur­diske netvaerk er blevet anholdt i Frankrig og Holland. De er mistaenkt for at have smuglet de tusindvis af mennesker, der er afghanere, iranere, irakisk-kurdere og syrere, fra byerne Le Mans og

Poitiers til Storbritan­nien.

Netvaerket tog ifølge Europol op mod 7.000 pund – svarende til ca. 52.000 kr. – for at blive fragtet til Storbritan­nien i ofte overfyldte kølecontai­nere.

Pengene er faldet gennem det såkaldte hawala-system, som går uden om de etablerede banker og derfor er svaere for myndighede­rne at følge. Det skønnes, at den kriminelle bande har tjent over en halv mia. kr. på sine aktivitete­r.

De seneste måneder er der fra myndighede­rnes side strammet op, så det er blevet svaerere at bruge ruter fra Frankrig mod Storbritan­nien. Så sent som tirsdag blev der fundet migranter på en strand i Belgien, der forgaeves var forsøgt smuglet over kanalen, og der har vaeret flere tilfaelde de seneste måneder, hvor myndighede­rne har stoppet netop kølevogne, hvori der har vaeret migranter.

Smuglerrut­erne kom for alvor i verdens søgelys, da ligene af 39 vietnamese­re blev fundet i en køleanhaen­ger i Essex øst for London den 23. oktober. De var blevet smuglet fra Zeebrugge i Belgien.

Britisk politi har anholdt flere personer i den sag, herunder et aegtepar fra det nordlige England samt chaufføren og mulige medsammens­vorne fra Nordirland.

I det tilfaelde menes organisere­de nordirske kriminelle at stå bag selve smuglingen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark