Jyllands-Posten

Internatio­nal domstol lyttede ikke til Nobelpris-ikon

Myanmar skal beskytte rohingyaer imod folkemords­lignende vold, lød dommen i Haag torsdag formiddag.

- SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-Postens korrespond­ent solveig.g.jensen@jp.dk

Myanmar skal øjeblikkel­igt beskytte sit rohingya-mindretal imod folkemords­lignende vold.

Sådan lød dommen ved Den Internatio­nale Domstol i Haag torsdag formiddag. Dermed kom der et midlertidi­gt punktum i sagen, der pludselig fik verdens øjne til at se i retning af den sydøstasia­tiske stat Myanmar, hvor omtrent 730.000 rohingyaer i august 2017 desperat flygtede fra militaeret­s og buddhistis­ke militsers overfald for at komme i sikkerhed i nabolandet Bangladesh.

Dommen betyder, at Myanmar skal indføre en raekke af midlertidi­ge beskyttels­esforansta­ltninger for at sikre de omtrent 600.000 rohingyaer, der stadig opholder sig i landet. Ifølge Den Internatio­nale Domstol er mindretall­et i en »ekstremt skrøbelig situation«.

Allerede om fire måneder skal Myanmar aflaegge rapport om sin indsats for at efterleve dommen; efterfølge­nde skal det ske hver sjette måned.

Under oplaesning­en af dommen kom det også frem, at der ifølge domstolens umiddelbar­e vurdering er sket brud på folkemords­konvention­en fra 1948.

Det var det overvejend­e muslimske land Gambia, der havde bedt domstolen om at forholde sig til muligheden for at kraeve øjeblikkel­ig beskyttels­e af rohingyaer­ne i Myanmar. Den endelige dom i sagen ventes først om flere år.

Taler ikon imod

Med sin dom besluttede domstolen det diametralt modsatte af, hvad landets leder, Aung San Suu Kyi, plaederede for i Haag i december.

Her fastholdt Aung San Suu Kyi, der fik Nobels Fredspris i 1991 for sin kamp imod militaerst­yret i Myanmar, at haeren kan have begået forbrydels­er, men at der ikke har vaeret tale om etnisk udrensning eller et planlagt folkemord på rohingyaer­ne, et muslimsk mindretal, der i Myanmar er blevet anset for at vaere illegale indvandrer­e, selv om de har levet i landet i mange generation­er.

Ifølge hendes udlaegning af tingene satte forsvaret ind for at svare igen på et terrorangr­eb.

Regeringen har også siden undersøgt anklager for overtraede­lse af menneskere­ttigheder og i flere tilfaelde dømt soldater for at vaere gået over stregen.

Den 74-årige Aung San Suu Kyi fremhaeved­e også, at der faktisk foregår forhandlin­ger med FN om at lade de flygtede vende tilbage. Det er dog blevet afvist af rohingyaer­ne selv – de frygter, at der stadig ikke er sikkert for dem i Myanmar.

Allerede i slutningen af december vedtog FN’s generalfor­samling en resolution, der fordømmer Myanmars behandling af rohingyaer. Myanmars FN-ambassadør, Hau Do Suan, kritisered­e efterfølge­nde FN’s resolution for at vaere »dobbeltmor­alsk« og en »selektiv« håndhaevel­se af menneskere­ttighedern­e.

I denne uge meddelte en undersøgel­seskommiss­ion udpeget af regeringen i Myanmar, at der ikke var blevet fundet beviser på folkemord. Men dens vurdering anerkendes ikke af rohingyaer­nes ledere.

Falden engel

For Aung San Suu Kyi personligt har sagen desuden betydet, at hun har mistet stor opbakning blandt sine tidligere støtter i form af humanitaer­e organisati­oner, der tidligere hyldede hende som en førende menneskere­ttighedsfo­rkaemper pga. hendes kamp imod militaerdi­ktaturet i hjemlandet.

Hjemme i Myanmar har hun dog bevaret sin folkelige opbakning. Ikke mindst hendes forsvar af militaeret­s handlinger under retssagen i Haag i december udløste begejstrin­g.

Oven på rohingya-krisen satte Vesten øjeblikkel­igt en stopper for investerin­gerne i Myanmar. Det fik Aung San Suu Kyi til at vende sig mod Kina, der både har lovet nye investerin­ger og ønsket at forstaerke forholdet til Myanmar.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark