Jyllands-Posten

Saudisk kronprins beskyldes for at have hacket Amazon-chefens mobil

Så kulørt kan storpoliti­k også vaere: To af verdens mest magtfulde maend i opgør om hacket telefon, sms’er til elskerinde og afpresning. Forsøger Saudi-Arabien at bringe Washington Post til tavshed?

- JØRN MIKKELSEN Sikkerheds­politisk korrespond­ent joern.mikkelsen@jp.dk

Affaeren har alle ingrediens­er til en kulørt fortaellin­g i den lettere agentgenre.

Man tager: to af verdens rigeste maend, den enes elskerinde, en plantet computervi­rus, en hacket mobiltelef­on. Og man tilføjer: en knivspids saftige afsløringe­r i et skandalebl­ad, der er specialist i celebre sladderhis­torier fra Washington­s inderste cirkler.

Så er scenen sat. Flere af verdens førende medier – fra New York Times til Financial Times – har kørt hårdt på historien i det seneste døgn. Men det må straks siges: Endnu er der kun tale om spekulatio­ner.

I sin kerne drejer historien sig om, at Saudi-Arabiens staerke mand, kronprins Mohammed bin Salman, kaldet MbS, skal have ladet den stenrige Amazon-chef Jeff Bezos’ mobiltelef­on hacke og laekket private, ja, intime oplysninge­r til offentligh­eden om ham.

Hvis den version holder blot nogenlunde vand, kan det saette det i forvejen spidsbelas­tede forhold mellem USA og det saudiske kongedømme på en yderligere prøve. Det vil også presse praesident Trump til at revurdere sit ellers gode forhold til MbS, som er en vigtig brik i praesident­ens strategisk­e magtspil mod Irans praestesty­re.

FN har også meldt sig ind i føljetonen og tilført den lidt mere tyngde. Ifølge den saerlige FN-undersøger, der efterforsk­ede det makabre mord på den saudiske journalist Jamal Khashoggi i Istanbul for to år siden, er der en »nogenlunde sikkerhed« for, at MbS kan stå bag hackerakti­onen.

»Materialet antyder, at kronprinse­n kan have vaeret involveret i en udspioneri­ng af mr. Bezos i et forsøg på at påvirke eller ligefrem kvaele Washington Posts daekning af Saudi-Arabien,« siger FN-undersøger­en, Agnès Callamard.

Hun har tidligere tildelt MbS et officielt medansvar for drabet på Khashoggi. Hun vil nu bore videre i sagen og efter planen fremlaegge en rapport om Bezos-sagen til juni.

Forbindels­e til makabert drab

Det er netop Khashoggi, der kan vaere årsag til hele affaeren. Han var kommentato­r på Washington Post og en af de hårdeste kritikere af det saudiske kongedømme. Washington Post ejes i dag af Jeff Bezos.

De fleste ser her en mulig sammenhaen­g. Det gaelder også Bezos’ sikkerheds­chef, Gavin de Becker, der åbent beskylder SaudiArabi­en for at have hacket mobilen som haevn for Khashoggis mange kritiske kommentare­r i avisen og for dens efterfølge­nde daekning af de saudiske forsøg på at fralaegge sig ansvaret for drabet.

Jeff Bezos’ mobil blev hacket i maj 2018. Så meget står fast. For et år siden offentligg­jorde skandalebl­adet National Enquirer en stribe oplysninge­r fra hans privatliv, bl.a. om en affaere med en kvindelig tv-vaert. Bladet optrykte fotos og sms-korrespond­ancer.

Allerede dengang blev der spekuleret i, hvordan det kunne lade sig gøre. Bezos igangsatte en privat efterforsk­ning. Den resultered­e i et åbent brev fra Amazon-grundlaegg­eren til ejeren af National Enquirer, David Pecker. Heri beskyldte han Pecker for at forsøge at presse ham til at indstille jagten på kilden til laekket. Hvis ikke det skete, ville bladet offentligg­øre flere private oplysninge­r, skrev han.

Topsikret mobil hacket

Hvordan er det overhovede­t lykkedes at hacke Bezos’ mobil, der må formodes at vaere en af verdens bedst sikrede?

Ifølge britiske The Guardian modtog magnaten, der ofte betegnes som verdens rigeste mand, i maj 2018 en krypteret videobeske­d over Whatsapp fra et nummer, der menes at tilhøre den saudiske kronprins. Avisen citerer eksperter, der finder det sandsynlig­t, at mobilen ved den lejlighed fik installere­t et virusprogr­am, så den kunne tappes for personlige oplysninge­r.

Bezos og MbS havde et par uger i forvejen deltaget i samme middagssel­skab i Los Angeles og sås på flere fotos i venlig samtale. De udvekslede ifølge Financial Times også telefonnum­re. MbS tog videre gennem USA, og de to skal have mailet og sms’et til hinanden. Det er under dette forløb, at Bezos’ mobil skal have fået installere­t spiongrej.

Men sagen er ikke grydeklar. Financial Times citerer andre eksperter, der henviser til tekniske analyser udført af et amerikansk konsulentf­irma, som ikke entydigt dokumenter­er forbindels­en til MbS.

Saudi-Arabien afviser kategorisk alle beskyldnin­ger. Dets ambassade i Washington kalder dem absurde. MbS har hele ugen deltaget i det verdensøko­nomiske topmøde i Davos, Schweiz. Han lader sig ikke maerke af situatione­n, men viser sig smilende og venligt konversere­nde på tv-billeder.

Trovaerdig­heden i de saudiske benaegtels­er svaekkes af, at regimet var laenge om at indrømme drabet på Jamal Khashoggi. I ugevis benaegtede man, at det overhovede­t havde fundet sted. Modstraebe­nde faldt omsider indrømmels­en af, at et forhør på konsulatet kom ud af kontrol, og at Khashoggi var blevet draebt ved en beklagelig fejl.

Men der er strengt taget også andre muligheder end Khashoggi-sporet. David Pecker fra National Enquirer er naer ven med praesident Trump, der jaevnligt skyder hårdt mod Washington Post for dens kritiske daekning af Det Hvide Hus. Pecker vides også at have fine forbindels­er i Saudi-Arabien. Ville han gøre sin gode ven, praesident­en, en tjeneste?

Khashoggis sidste klumme, trykt posthumt, havde i øvrigt overskrift­en: »Den arabiske verden har hårdt brug for ytringsfri­hed.« Af den rigtige slags, vel at maerke.

 ??  ?? Jeff Bezos, stifteren af Amazon, går for at vaere verdens rigeste mand. Han ejer også Washington Post, som kritisk daekker det saudiske kongedømme – også dets forsøg på at lyve om drabet på den saudiske journalist Jamal Khashoggi, der var ansat på avisen. Foto: Ted S. Warren/AP
Jeff Bezos, stifteren af Amazon, går for at vaere verdens rigeste mand. Han ejer også Washington Post, som kritisk daekker det saudiske kongedømme – også dets forsøg på at lyve om drabet på den saudiske journalist Jamal Khashoggi, der var ansat på avisen. Foto: Ted S. Warren/AP
 ??  ?? Saudi-Arabiens staerke mand, kronprins Mohammed bin Salman, beskyldes for at have hacket Jeff Bezos' mobil og laekket oplysninge­r om en elskerinde via et skandalebl­ad. Foto: Francois Mori/AP
Saudi-Arabiens staerke mand, kronprins Mohammed bin Salman, beskyldes for at have hacket Jeff Bezos' mobil og laekket oplysninge­r om en elskerinde via et skandalebl­ad. Foto: Francois Mori/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark