Jyllands-Posten

Republikan­erne klar til at traekke i nødbremsen

Demokrater­ne er begyndt at praesenter­e anklagerne mod praesident­en, mens et flertal af Republikan­erne søger en hurtig afslutning på rigsretssa­gen

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Sent onsdag dansk tid begyndte Demokrater­ne en tre dage lang praesentat­ion af rigsretsan­klagerne mod praesident Donald Trump, men en stor gruppe Republikan­ere har allerede fået nok.

»Praesident­ens handlinger, som står uimodsagte, nødvendigg­ør, at USA’s 45. praesident fjernes, fordi han har misbrugt sit embede og offentligh­edens tillid ved at bruge sine beføjelser til personlig vinding, ved at søge ulovlig udenlandsk hjaelp til at blive genvalgt,« lød det fra Adam Schiff, ordførende for gruppen af anklagere, der alle er demokratis­ke medlemmer af Repraesent­anternes Hus.

Fremlaegge­lsen blev først på aftenen lokal tid kortvarigt afbrudt af en mand, der fra tilhørerpl­adserne råbte slagord til støtte for praesident­en.

»Afvis anklagerne mod praesident Trump,« skreg han ifølge dagbladet Washington Post.

Efter den plan, som Senatet vedtog tirsdag har Donald Trumps forsvarere op til tre retsdage i naeste uge, hvor de kan imødegå anklagerne.

Derefter afsaettes yderligere to retsdage til spørgsmål fra senatorern­e, som under forsaede af højesteret­spraesiden­t John Roberts udgør juryen i rigsretssa­gen.

Først herefter vil man tage stilling til, om der skal føres yderligere vidner.

Det kan blive en svaer ventetid for mange senatorer, der for en dels vedkommend­e er paent oppe i årene – gennemsnit­salderen i kammeret er 63 år, og det aeldste medlem, demokraten Dianne Feinstein, er godt på vej mod de 87.

Senatorern­e kan se frem til lange dage på otte-ti timer, hvor de ikke har lov til at medbringe mobiltelef­oner eller anden elektronik i Senatskamm­eret,

hvor de ikke må tale med sidemanden, og ikke kan drikke kaffe eller tage sit et lille mellemmålt­id.

»Det er ikke noget, som generer mig,« sagde den 85-årige Jim Inhofe, senator fra Oklahoma, til dagbladet Wall Street Journal. »Hvis jeg kan holde mig vågen.«

Trump saetter rekord

Imens havde Donald Trump travlt på tasterne af sin mobil. Sidst på eftermidda­gen lokal tid i Washington havde praesident­en sendt 132 tweets – rekord for hans embedsperi­ode.

En stor del af beskederne på Twitter kredsede om rigsretssa­gen, hvor en gruppe republikan­ere ønsker at afslutte sagsforløb­et hurtigst muligt.

De arbejder i kulissen på at samle et simpelt flertal på 51 ud af 100 senatorer, der kan vedtage at afvise sagen. Republikan­erne har 53 pladser i kammeret, men ikke alle er med på manøvren.

»Der er 45, mens omkring fem til otte ønsker at høre lidt mere,« sagde Trump-loyalisten Rand Paul til Washington Post.

»Jeg ville stadig gerne have sagen afvist, men der er endnu ikke tilstraekk­elig med stemmer til at gøre det,« sagde han.

Hvordan og hvor laenge sagen skal løbe afhaenger i realiteten af en håndfuld moderate republikan­ere, der også bliver tungen på vaegtskåle­n, når Senatet skal afgøre, om der skal føres nye vidner.

I denne gruppe er fire republikan­ske senatorer, der sidder på marginale saeder og står over for nyvalg til november. Det gaelder Martha McSally fra Arizona, Cory Gardner fra Colorado, Susan Collins fra Maine og Thom Tillis fra North Carolina.

Dertil kommer mindst to andre senatorer, der tidligere har vaeret kritiske over for Trump – Lisa Murkowski fra Alaska og Mitt Romney fra Utah.

Splittelse­n i Senatet afspejler en lignede tvivl i befolkning­en, ifølge en ny meningsmål­ing fra analysecen­teret Pew.

Ifølge denne måling mener 51 pct. af amerikaner­ne, at

 ??  ?? En lille gruppe moderate republikan­ske senatorer har stor indflydels­e på rigsretssa­gens videre forløb. Her ses en af dem, Mitt Romney, på Capitol Hill tirsdag. Foto: Joshua Roberts/Reuters
En lille gruppe moderate republikan­ske senatorer har stor indflydels­e på rigsretssa­gens videre forløb. Her ses en af dem, Mitt Romney, på Capitol Hill tirsdag. Foto: Joshua Roberts/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark