Jyllands-Posten

Husk det nu: Du betaler selv

-

Statsminis­ter Mette Frederikse­n har gjort det igen: lanceret store løfter uden at fortaelle vaelgerne, at de rent faktisk selv haenger på regningen. Det er allerede afdaekket, at de kommende minimumsno­rmeringer i daginstitu­tioner skal betales af foraeldren­e selv. Nu viser det sig, at socialt udsatte risikerer at skulle betale for andre socialt udsatte. Kommunerne kan se frem til få skåret i deres bloktilsku­d, når der skal gives øget støtte til flere anbringels­er af udsatte børn.

Det er, som den socialdemo­kratiske Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard befriende klart udtaler, »at fodre hunden med sin egen hale«.

Heller ikke Skanderbor­gs ligeledes socialdemo­kratiske borgmester, Frands Fischer, lyder begejstret for udsigten til at skulle skaere i de kommunale budgetter, for at Mette Frederikse­n kan omsaette de mange budskaber i nytårstale­n:

»Vi har ikke en krone ekstra at gøre godt med, så det vil vaere besparelse­r,« konstatere­r han.

I det store og hele tyder meget på, at regeringen får vanskeligt ved at få sit eget bagland med på det, som er udset til at vaere Mette Frederikse­ns store satsning som ”børnenes statsminis­ter”.

Støttepart­ierne på Christians­borg klapper ikke i haenderne. De Radikale fastslår, at Mette Frederikse­n selv må tage ansvaret for at finde pengene frem for at skubbe prioriteri­ngen over på kommunerne, og Enhedslist­en afviser blankt, at kommunes aeldreplej­e eller daginstitu­tioner skal belastes af dyre anbringels­essager.

Med til regnestykk­et hører, at regeringen udtrykkeli­gt har sagt, at flere børn skal tvangsfjer­nes eller bortadopte­res. Og skulle man vaere i tvivl om, hvorvidt den virkelig mener det, så kast et blik på de iøjnefalde­nde reklamepla­dser, som for tiden prydes med den socialdemo­kratiske børnepolit­ik. Socialdemo­kratiet går så massivt ud med budskabet om, at det tjener barnets bedste at blive fjernet fra familien, at rummet til at kritisere selve kernen i politikken bliver mindre. Hvis alle begynder at tale om modeller og finansieri­ng, så drukner debatten om, hvorvidt det overhovede­t er en god idé at tvangsfjer­ne flere børn.

Småbørnsfo­raeldrene er begyndt at spare op til at kunne betale for regeringen­s højt besungne minimumsno­rmeringer. Hvem der skal finde sparepenge­ne frem for at kunne betale for tvangsfjer­nelse af børn, er endnu uvist, men mon ikke ”Arne” og de andre, som er lovet ”ret til tidlig pension” er begyndt at kigge nervøst i tegnebogen. Regeringen­s mønster synes klart: Vi lover noget, og vi bestemmer også, hvordan det skal vaere, men I kommer selv til at betale for det.

En anden rød tråd, som tydeligt ses, er, at regeringen mener, at staten ved bedst. Befolkning­en er, om den vil det eller ej, i gang med at betale til en uoverskuel­ig omfordelin­gsmaskine med statslig styringsko­ntrol.

At borgerne selv haenger på regningen for de påståede forbedring­er, kraever mere end en lup og en god regnemaski­ne at gennemskue, når man laeser Socialdemo­kratiets valgoplaeg ”Altid på børnenes side”. Her får man let indtrykket af, at de omfattende tiltag på børneområd­et kan betales med skat på fri telefon, lidt kratten i satspuljen og gennem nogle fiktive penge til velfaerdsf­orbedringe­r.

Mette Frederikse­n markedsfør­es som børnenes statsminis­ter, men hun forsømmer at fortaelle, hvilke børn der betaler prisen for, at andre partout skal mases ind i en model, som bruges til statsminis­terens branding af sig selv.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark