Jyllands-Posten

Skal der vaere laengere til apoteket i landdistri­kterne? – det forhandler vi med ministeren om lige nu

- ANNE KAHNS formand for Danmarks Apotekerfo­rening CHRISTINA DURINCK formand for Farmakonom­foreningen

De mange danskere, der bor uden for landets større byer, risikerer at skulle rejse langt, når de har brug for medicin. Det kan blive konsekvens­en af de forhandlin­ger, der lige nu foregår om økonomien for apotekssek­toren.

Det er ellers gået godt for borgernes tilgaengel­ighed til medicin og rådgivning­en på apoteket, siden Folketinge­t i 2015 aendrede apotekerlo­ven. Det har betydet, at der er åbnet 183 nye apoteker, hvilket svarer til en vaekst på 60 pct.

Bagsiden af medaljen er, at de skal drives for det samme udgiftsniv­eau som før 2015. Det presser saerligt apotekerne i landdistri­kterne, der har svaert ved at få økonomien til at haenge sammen. Flere trues allerede nu af lukning. 77 pct. af landapotek­erne siger, at de er presset af de økonomiske vilkår, og 64 pct. overvejer at stoppe som apoteker før planlagt.

Det er sårbart, hvis et lokalområd­e mister sit apotek. Ikke mindst i de mindre byer varetager apotekerne en raekke vigtige funktioner som en del af det naere sundhedsva­esen taet på borgerne. Vi taler om de områder af landet, hvor det kan vaere svaert at rekruttere laeger og andet sundhedspe­rsonale, og hvor der bor mange aeldre.

Samtidig oplever de ansatte på apotekerne konsekvens­erne af den stramme økonomi. Eftersom den økonomiske ramme for hele apotekssek­toren er uaendret, er bemandinge­n slet ikke fulgt med den store udvidelse i antallet af apoteker.

Det samme personale skal daekke flere enheder og flere opgaver – de skal både løbe hurtigere og saelge flere varer. Det saetter arbejdsmil­jøet på apotekerne under pres og er potentielt en fare for apotekets rådgivning og omsorg for borgerne.

Det er problemati­sk, at apotekssek­toren, som er en vigtig del af sundhedsva­esenet, presses på denne måde. Vi lever alle laengere, og vi lever med flere sygdomme. Derfor ser vi flere og flere udfordring­er med danskernes medicinbru­g, og derfor er der øget behov for let adgang til grundig og profession­el rådgivning om medicin.

Farmakonom­erne og farmaceute­rne på landets apoteker er eksperter i at hjaelpe danskerne med at løse disse udfordring­er. Det gaelder både, når der er leverances­vigt af medicin, når priserne af den ene eller anden grund stiger, og når vi skal forklare, hvorfor egenbetali­ngen svinger kraftigt, fordi den enkeltes medicintil­skud svinger en del i løbet af året.

Vi står også klar med løsningern­e i form af rådgivning og vejledning, vaccinatio­ner til aeldre og kronisk syge samt hjaelp til at bruge inhalation­smedicin. Vi underviser personale på plejehjem og bosteder, så beboerne ikke dør af fejlmedici­nering, og vi gennemføre­r samtaler med borgere, der har brug for at få overblik over deres medicin.

Sundhedsva­esenet mangler arbejdskra­ft, og der er brug for en tilgaengel­ig og staerk faglighed på apoteket. Derfor har vi foreslået Sundhedsmi­nisteriet, at farmakonom­erne får mulighed for at løfte flere vigtige rådgivning­sopgaver, og vi ønsker at løfte farmakonom­uddannelse­n, så farmakonom­erne kan bidrage endnu mere til danskernes sundhed.

Vi lever alle laengere, og vi lever med flere sygdomme. Derfor ser vi flere og flere udfordring­er med danskernes medicinbru­g, og derfor er der øget behov for let adgang til grundig og profession­el rådgivning om medicin.

Lige nu pågår der forhandlin­ger med sundhedsmi­nisteren om apotekssek­torens fremtid. Vi håber, de fører til, at der er grundlag for at fastholde den gode apoteksdae­kning i hele landet, så der er lige adgang til apotekets faguddanne­de personale og ydelser overalt – uanset om man bor i Aarhus eller Aars.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark