Jyllands-Posten

Dansk model skrider, når dagpenge udhules

-

Danmarks fire største fagforbund – 3F, FOA, HK og Dansk Metal – har den seneste måned sat et tiltraengt fokus på et dagpengesy­stem, der er under udhuling. Og selv om vores dygtige partifaell­er i regeringen har udvist forståelse for fagbevaege­lsens ønske om et styrket dagpengesy­stem, mangler der en plan for, hvordan vi genskaber trygheden og styrker kompensati­onsgraden.

Dagpengesy­stemet har gennem de sidste 30 år vaeret udsat for det ene angreb efter det andet, der til sammen har fået forskellen mellem lønindkoms­t og dagpenge for almindelig­e arbejdere til at eksplodere. Ifølge Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isations beregninge­r er dagpengene­s bruttokomp­ensationsg­rad faldet fra 57 pct. i 1994 til 48 pct. i dag.

I de kommende år fortsaette­r den negative udvikling, i takt med at mindreregu­leringen fra 2012-skatterefo­rmen for alvor slår igennem. De danske lønmodtage­re kan således se frem til en kompensati­onsgrad på sølle 45 pct. i 2023. Det er langtfra godt nok.

Hvis dagpengesy­stemet spiller fallit, er det selve fundamente­t for den danske flexicurit­ymodel, der er på spil. Den danske model bygger på en rimelig sammenhaen­g mellem lønmodtage­rnes fleksibili­tet og det sociale sikkerheds­net. Men i disse år vokser hullerne i sikkerheds­nettet sig større og større, og der er risiko for, at det kan få ødelaeggen­de konsekvens­er for fleksibili­teten på det danske arbejdsmar­ked. Et sådant scenarie vil vaere til stor skade for arbejdsmar­kedets parter og for dansk økonomi. Derfor har selv DI advaret mod yderligere forringels­er af dagpengesy­stemet. Sidst Socialdemo­kratiet havde regeringsm­agten formåede vi ikke at tage et opgør med de borgerlige­s skadelige dagpengefo­rringelser, fordi Radikale Venstre insistered­e på at »videreføre VKregering­ens økonomiske politik i bredeste forstand«. Det kan vi under ingen omstaendig­heder acceptere sker igen. De Radikale skal holdes i meget kort snor.

Dagpengesy­stemets deroute er allerede ved at få store konsekvens­er. Private lønsikring­er spirer frem flere steder, og den gule fagforenin­g Ase har allerede lanceret en privat lønforsikr­ing helt uden om jobcentre og a-kasse-system. Dermed kan højtlønned­e og faggrupper med lav sandsynlig­hed for arbejdsløs­hed tegne en billig forsikring, mens lavt og almindelig­t lønnede arbejdere er overladt til et skrantende dagpengesy­stem. Det er helt urimeligt og rablende usolidaris­k.

Som socialdemo­krater har vi et saerskilt ansvar for at styrke den arbejdsmar­kedsmodel, der har gjort Danmark til verdens mest retfaerdig­e samfund. Vi er sikre på, at regeringen tager sit ansvar i denne henseende yderst alvorligt og vil gøre alt, hvad der står i dens magt for at rette op på årtiers fejlslagen dagpengepo­litik. Hvis ikke Socialdemo­kratiet tager kampen op for at forbedre dagpengesy­stemet, så er der ingen, der gør det.

Som arbejderbe­vaegelsens politiske ungdomsorg­anisation står DSU skulder ved skulder med vores kammerater i Dansk Metal, FOA, HK og 3F i kampen for en øget kompensati­onsgrad for dagpengene.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark