Jyllands-Posten

Vi behandler ikke nyrepatien­ter ens

- SØREN GADE MEP (V) og blogger

Forleden var der en annonce i en raekke landsdaekk­ende aviser. En gribende historie om Natasja, som er nyresyg. Hun er 27 år og har to børn og har i tre år ventet på en nyretransp­lantation. Annoncen var indrykket af en privat person, som hjaelper Natasja i en situation, hvor det danske sundhedsva­esen efter min mening svigter.

At vaere nyresyg og have behov for en transplant­ation kan vaere det samme som at have en langsom dødsdom haengende over hovedet. For i Danmark er der ikke nyredonore­r til alle patienter. Det betyder, at flere danskere desvaerre afgår ved døden, mens de haenger fast i en venteliste. Eller risikerer at blive så svaekkede af dialysebeh­andlingen, at når der endelig dukker en egnet nyre op, så er kroppen ikke i stand til at klare den store operation.

Jeg har selv to venner, som har haft behov for transplant­ation. Jeg har set deres lidelser, oplevet deres håb om en ny nyre og frustratio­nerne, når den nye nyre alligevel ikke “passede”. Efter flere år fik de begge en ny nyre, den ene med stor succes, den anden med mindre held. Jeg er virkelig trist på nyrepatien­ters vegne, og det er frustreren­de for både for den syge og de pårørende at vente på en nyre.

Derfor slog jeg også lyttebøffe­rne til, da jeg blev kontaktet af

Claus. Det er ham, som har indrykket annoncen. Han har selv haft nyresygdom taet inde på livet, da hans hustru har vaeret syg. Heldigvis var de selv i stand til at betale en operation i udlandet. Så frem for at parkere sig på en venteliste i Danmark, valgte familien at tage til udlandet for at få en operation. Den koster ifølge Claus 800.000 kr. i USA.

Når det var muligt og helt legitimt, haenger det sammen med, at man i USA har et veludvikle­t system med såkaldte nyrekaeder. Hvis man som nyresyg kender en, som gerne vil donere sin nyre, men som ikke er matcher en selv, kan man finde en anden donor. Systemet er også ved at blive udviklet i Danmark sammen med andre nordiske lande. Men vores system er ikke i naerheden af samme volumen som det amerikansk­e. Derfor kan folk på venteliste i Danmark blive matchet med flere forskellig­e donorer i USA, mens der slet ikke er nogen match i Danmark.

Problemet er, at danske nyrepatien­ter som Natasja ikke kan få operatione­n i USA betalt på det offentlige­s regning. Hun skal paent vente på, at der dukker en nyre op i det system, Danmark er tilknyttet. Uagtet at hun venter på en donornyre fra det danske system, som ingen ved, hvornår kommer. Og om den overhovede­t når at komme, før det er for sent. Medmindre hun har penge til selv at betale turen til USA og operatione­n.

Vi kan ikke vende det blinde øje til Natasja og det døve øre til Claus’ opråb. I så fald accepterer vi en urimelig behandling af danske nyrepatien­ter.

Så er det, jeg spørger, om vi ikke kan vi ikke gøre det lidt bedre?

Kan vi som land vaere bekendt, at Natasja måske er prisgivet, fordi det danske sundhedsva­esen kun accepterer, at patienter bliver opereret i Danmark med nyrer fra det danske donorsyste­m. Og fordi hun ikke selv har penge til operatione­n i USA. Mens Claus, der har midlerne til det, helt lovligt kan tage til udlandet og få en livreddend­e operation.

Jeg synes ikke, at det er fair. Vi kan ikke vende det blinde øje til Natasja og det døve øre til Claus’ opråb. I så fald accepterer vi en urimelig behandling af danske nyrepatien­ter. Og spørgsmåle­t er, om det ikke er billigere for samfundet at betale 800.000 kr. for en operation i USA end dialysebeh­andling i Danmark, sygeperiod­er og i vaerste fald for tidlige dødsfald?

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark