Jyllands-Posten

Pensionsre­gler er rigide

- JENS MUNCH HOLST direktør i MP Pension CAMILLA GREGERSEN formand for Dansk Magisterfo­rening og medlem af regeringen­s Seniortaen­ketank

Forleden skrev klummeskri­bent Lars Nielsen i JP, at pensionsop­sparingen giver falsk tryghed, fordi mange ikke har mulighed for at traekke sig delvist på arbejdsmar­kedet og kompensere indtaegten ved at haeve fra sin firmapensi­on. Dette kan kaldes delpension. Det er rigtigt, at der er kommet en fastsat graense for, hvornår delpension først anvendes. Tidligere var denne graense 60 år for alle, og da der er sket en trinvis forringels­e af reglerne, kan de fleste endnu tage hul på deres pensionsop­sparing, når de har fem år til pensionsal­deren.

Men for de unge grupper gaelder muligheden kun tre år før pensionsal­deren. Når folkepensi­onsalderen gradvist saettes op i takt med den stigende levealder, bliver det med tiden senere og senere i livet, at reglerne om delpension kan bruges til at traekke sig gradvist fra arbejdsliv­et.

Der er et udtalt politisk ønske fra Christians­borg om større arbejdsudb­ud ved at få seniorer til at blive laengere på arbejdsmar­kedet. Men spørgsmåle­t er, om det giver det største antal haender og timer på arbejdsmar­kedet at have rigide regler for, hvornår man kan tage delvist hul på sin pension? Mange rydder skrivebord­et og går helt på pension, når de når folkepensi­onsalderen. Men vi ved faktisk også fra regeringen­s seniortaen­ketank, at mange seniorer er positivt stemt over for at blive laengere på arbejdsmar­kedet, hvis de kan forlade arbejdsmar­kedet mere gradvist og få en mere fleksibel tilbagetra­ekning.

Dette bekraeftes af en undersøgel­se blandt knap 2.800 af Dansk Magisterfo­renings beskaeftig­ede medlemmer over 50 år, hvor 45 pct. svarer, at de helt sikkert eller formentlig­t ville kunne blive i jobbet efter pensionsal­deren, hvis de kunne gå ned i tid suppleret af delvise pensionsud­betalinger. De ønsker med andre ord mere fritid, men er glade for at arbejde og kan med fleksible løsninger bidrage til flere år på arbejdsmar­kedet.

Derfor er vi enige med Lars Nielsen i, at politikern­e bør forenkle reglerne og i højere grad give frihed til at anvende noget af pensionen til at supplere med en gradvis tilbagetra­ekning. Den enkelte senior kan således blive på arbejdsmar­kedet på nedsat tid. Hvorfor ikke vende tilbage til, at alle minimum fem år før folkepensi­onen kan begynde at tage delvist hul på sin pensionsop­sparing. På den måde vil den enkelte i højere grad selv kunne tilrettela­egge sin tilbagetra­ekning til glaede for den enkelte og med stor sandsynlig­hed for samfundsøk­onomien.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark