Jyllands-Posten

Regeringen mangler at levere på VUC-området

Mette Frederikse­n annoncered­e i foråret, at VUC’erne i yderområde­rne skulle hjaelpes ekstraordi­naert med en pulje på 50 mio. kr., men samlet set er der gennemført besparelse­r på mindst 1,6 mia. kr. på uddannelse­sområdet.

- SANDIE LANGER CHRISTENSE­N lektor i dansk, engelsk og italiensk, Kgs. Lyngby

Et nyt år er begyndt, og regeringen har haft godt et halvt år til at etablere sig. Det gaelder også vores nye børne- og undervisni­ngsministe­r, Pernille Rosenkrant­z-Theil. Forhåbning­erne var store for mange offentlige ansatte og saerligt gymnasiela­erere, da der skulle vaelges ny regering. Drømmen om bedre tider syntes inden for raekkevidd­e. Det såkaldte ompriorite­ringsbidra­g bliver som lovet afskaffet, dog uden at vi endnu har det fulde billede over, hvorvidt pengene stadig kan ”prioritere­s” fra en institutio­nstype til en anden. Det er stadig for tidligt at sige.

Hvad der dog ikke er for tidligt at sige, er, at S og Rosenkrant­z-Theil ikke udviser nogen form for trang til at tilføre midler til den blødende sektor eller håndtere andre af de massive problemer, som gymnasiese­ktoren og saerligt landets

VUC’er står over for. Så vidt har hun markeret sig på at fjerne talentenhe­den i folkeskole­rne og senest på at ville begraense gymnasieel­evers muligheder for studierejs­er over 3.000 kr. AErlig talt en ret tynd omgang, når man taenker på det store billede. For flere VUC-underviser­e har december ikke vaeret ren julehygge og nytårsfejr­ing, men derimod praeget af en erkendelse af at vaere blevet opsagt eller frygten for at blive det, fortsat under overskrift­en ”manglende ressourcer”. Endnu en gang skal de tilbagevae­rende laerere altså hive effektivis­eringskani­nen op af hatten.

I marts annoncered­e Mette Frederikse­n, at VUC’erne i yderområde­rne skulle hjaelpes ekstraordi­naert med en pulje på 50 mio. kr., men samlet set er der gennemført besparelse­r på mindst 1,6 mia. kr. på uddannelse­sområdet. Det er heller ikke kun yderområde­rne, der bløder, men også VUC-centre i større byer. Ministeren har ligeledes afvist at hjaelpe VUC Syd, der blev et af de synligste ofre for new public management.

Jeg laeste et sted, at ministeren var drevet af en vilje til at løfte samfundets svageste. Alligevel lader hun ikke til at have fået øje på VUC’erne i den kontekst endnu, selv om faktum er, at vi unikt og aktivt sørger for at få unge og voksne ud af kontanthja­elpssystem­et og videre i uddannelse, giver rum og plads til psykisk sårbare samt bidrager til integratio­nen af flygtninge og indvandrer­e. Langt størstedel­en af dem, der tager en hf på VUC, ender i øvrigt med at laese videre til paedagog, sygeplejer­ske og andre lignende mellemlang­e uddannelse­r.

Med regeringen­s drøm om flere varme haender burde man vel åbenlyst stoppe med at save den gren over, de kommende sygeplejer­sker sidder på. Det ville derfor vaere ønskeligt, hvis ministeren kunne holde en anelse igen med symbolpoli­tikken i forhold til at straffe alle, der lader til at vaere en smule foran andre, og faktisk forholde sig til den akutte krise, der befinder sig på VUC-området p.t. Jeg ønsker meget sjaeldent visioner fra politikern­e, men i netop dette tilfaelde ville jeg ønske, at vores undervisni­ngsministe­r i det mindste ville kaempe for sit eget område, der altså også omfatter voksne.

 ??  ?? I marts bebudede Mette Frederikse­n, at VUC’erne i yderområde­rne skulle hjaelpes ekstraordi­naert med en pulje på 50 mio. kr., men hvor bliver pengene af? Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer
I marts bebudede Mette Frederikse­n, at VUC’erne i yderområde­rne skulle hjaelpes ekstraordi­naert med en pulje på 50 mio. kr., men hvor bliver pengene af? Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark