Jyllands-Posten

Sociale medier har gjort os asociale

De sociale medier flyder over med ligegyldig­heder, som det burde vaere nemt at slukke for. Alligevel bruger mange af os masser af tid på dem. Og i en tid, hvor vi er taettere forbundet gennem sociale medier, føler rekordmang­e sig ensomme. Er det ikke på t

- PETER FREDERIK PAGH stud.mag. i kommunikat­ion og it

Den teknologis­ke udvikling har på mange måder gjort mennesker taettere forbundet. Uafhaengig­e af tid og sted kan vi altid raekke ud efter vores venner og endda stifte nye bekendtska­ber. Man kunne fristes til at tro, at vi af den grund er blevet mindre ensomme. I den vestlige verden er der dog flere unge end nogensinde før, som døjer med ensomhed, angst, stress og depression.

Her i Danmark viste et forsknings­projekt af Rigshospit­alet fra 2017 en tredobling af unge mellem 15 og 19 år, der får stillet diagnosen depression. Et lignende mønster kan ses hos unge studerende i 20’erne, har en undersøgel­se fra Studenterr­ådgivninge­n vist.

Det er en bekymrende udvikling, som der i den offentlige debat naevnes mange grunde til.

Nogle taler om en praestatio­nsog perfekthed­skultur, og mange debattører og forskere peger på brugen af sociale netvaerkss­ider – populaert kaldet sociale medier – som årsag.

En del unge føler også selv, at de sociale medier har en afhaengigh­edsskabend­e og negativ indvirknin­g på dem. Nogle håndterer det ved fuldstaend­ig at kvitte de sociale medier og slette de mest vanedannen­de apps. Men mange vender som regel hurtigt tilbage igen. For om vi vil det eller ej, så er teknologie­rne kommet for at blive, samfundet indrettes efter dem, og det bliver svaert at gå tilbage.

Men når de sociale medier er her, hvad så med, at vi får det bedste ud af dem? Taenk, hvis det indhold vi så, når vi scrollede ned ad vores feeds, var noget, der gjorde os klogere på hinanden og på verden. Hvis vi kunne bruge sociale medier til at bekaempe de udfordring­er, som mange af os døjer med?

Sådan forholder det sig sjaeldent i dag, hvor brugen af sociale medier ofte er ren spildtid, der ikke gør os i bedre humør.

I en TED Talk fra 2012 udtrykte den amerikansk­e teknologif­orsker Sherry Turkle sin bekymring over den teknologis­ke udvikling. Hvordan vi i dag hele tiden er forbundet og i kontakt med hinanden via digitale medier, men samtidig mere alene i det virkelige liv. Vi multitaske­r oftere og forskanser os bag skaerme, når vi bør vaere naervaeren­de med menneskern­e omkring os. Det medfører mange negative konsekvens­er for os selv og vores omgivelser.

Og uden tvivl kan forbruget af de digitale teknologie­r tage overhånd – et problem, som man er begyndt at adressere med apps, der måler ens forbrug, mobilforbu­d i skolerne med mere. Overforbru­get er altså ét problem, men hvad med det, vi bruger de sociale medier til, når vi bruger dem?

Jeg mener, det er på tide, at vi udvider debatten til ikke kun at omhandle de sociale mediers indflydels­e på mennesker, men også vores indflydels­e på dem.

Når jeg kigger på mine sociale medier i dag, mødes jeg med en overflødig­hed af ligegyldig­heder. På Facebook deler den unge generation sjaeldent indhold laengere, så det eneste, jeg kan se, er, at Amanda har liket Camillas nye profilbill­ede, og at Anders har tagget Simon i et meme. På Instagram kan jeg se, at Julia spiser sushi, og at William har det for vildt på natklubben. Og jeg tror bare, at jeg undlader at naevne mit hademedie, Snapchat, som er ekstra populaert blandt de yngste.

Min pointe er, at der sjaeldent er megen substans i indholdet. Alligevel bliver jeg ved med dagligt at spilde min tid på de afhaengigh­edsskabend­e sociale medier, i håb om at noget spaendende dukker op.

Det kan vaere sjovt og givende at kunne følge med i, hvad hinanden laver, men ofte svømmer det bare over med ligegyldig­heder og selviscene­saettelse. Når vi deler ting i dag, er det ofte for at vise, hvor godt vi har det, og man ser kun facaden. Rejsebille­der, hvor vi er smarte i en fart, ledsaget af et par fancy hashtags.

Vi hungrer efter likes, som får os til at føle os mindre ensomme. Den søgen efter anerkendel­se er nok en del af menneskets natur, som er svaer at aendre på. Men hvad med at dele noget, der rent faktisk er vaerd at like og tilfører vaerdi til andre end os selv?

Man kan selvfølgel­ig mene, at techgigant­erne har en finger med i spillet, og via deres design af interface og algoritmer påvirker os til at dele og konsumere letfordøje­ligt og vanedannen­de indhold. Det er dog en laengere og mere politisk diskussion.

Det virker, som om de sociale medier med tiden er blevet mere kolde steder at befinde sig. Det tidlige internet var fyldt med interessef­aellesskab­er drevet af frivillige, hvor vi debattered­e, inspirered­e hinanden og dannede nye venskaber. Her var vi typisk skjult bag anonyme brugernavn­e og avatarer, og det handlede ikke om at iscenesaet­te os selv, men om at give noget af os selv og indgå i et faellesska­b med andre.

Det står i skarp kontrast til nutidens sociale medier, hvor det kort sagt virker, som om vi er blevet dybt asociale.

Selvfølgel­ig er det vigtigt altid at bruge sund fornuft, når man deler på nettet, men lad os turde at give mere af os selv og dele andet end bare det perfekte glansbille­de.

Sager om overvågnin­g og tyveri af data har måske også medvirket til, at vi er mere skeptiske, mht. hvad vi tør give af os selv. Isaer fordi vi nu bruger vores rigtige identitet online. Men lad os vaere aerlige – vi nok også blevet lidt for paranoide, for det er formentlig­t de faerreste af os, der er spaendende nok til, at amerikansk­e efterretni­ngstjenest­er eller russiske spioner interesser­er sig for os.

Selvfølgel­ig er det vigtigt altid at bruge sund fornuft, når man deler på nettet, men lad os turde at give mere af os selv og dele andet end bare det perfekte glansbille­de. For måske er de sociale medier slet ikke så slemme, hvis vi begynder at bruge dem anderledes.

Det er ikke en opfordring til, at vi ukritisk skal begynde at dele alt, hvad vi laver af mere eller mindre ligegyldig­e ting. Ej heller at vi skal starte en konkurrenc­e om, hvem der kan fremstå mest elitaer og intellektu­el. Og vi skal selvfølgel­ig stadig kunne dele billeder fra vores fede ferie på Maldiverne, men det bør ikke vaere det eneste. Lad os vise omverdenen, at den unge generation ikke er så fortabt, som man skulle tro, når man kigger på Instagram.

Jeg indrømmer, at jeg til en vis grad selv er en del af den kultur, som jeg her kritiserer. Og det er en graenseove­rskridende tanke pludselig at skulle bryde de sociale mediers implicitte spilleregl­er og give noget af sig selv, når ingen i ens netvaerk gør det. Jeg har dog på fornemmels­en, at jeg ikke er den eneste, der har det sådan. At mange faktisk laenges efter mere sociale og mere autentiske sociale medier. Så lad os prøve at gøre det sammen og vaere mindre bange for, hvad andre taenker om os.

Lad os skrive om spaendende ting, vi laeser, tankevaekk­ende film, vi ser, og de ting, der sker i vores hverdag, som giver stof til eftertanke. Lad os turde vise vores uperfekte sider og raekke ud efter hinanden, når vi har brug for hjaelp og støtte. Og også bare give hinanden et godt grin en gang imellem selvfølgel­ig. Ganske enkelt udnytte de muligheder, som teknologie­n giver os på en positiv måde, så vi får mere substans på de sociale medier.

Hvis du er typen, der hellere vil nøjes med at se på Instagrams­elfies af letpåklaed­te realitydel­tagere i fitnesscen­tret, skal der selvfølgel­ig også vaere plads til det. Vi er alle forskellig­e, og du behøver ikke at følge mig.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark