Jyllands-Posten

Den lille sommerfugl har stadig masser af luft under sine farvestrål­ende vinger

Sangeren og entertaine­ren Bjørn Tidmand har vaeret en del af den danske underholdn­ingsbranch­e i over 50 år – og han er stadig saerdeles aktiv på scenen.

- UFFE CHRISTENSE­N uffe.christense­n@jp.dk

Det er ikke enhver beskåret at have optrådt sammen med legender som Bing Crosby, Julio Iglesias, Mirelle Mathieu og Maurice Chevallier, og ikke mange kan bryste sig af at have vippet selveste The Beatles af førsteplad­sen.

Men sangeren og entertaine­ren Bjørn Tidmand, der den 24. januar fylder 80 år, har praesteret dette – og så uendelig meget andet – i løbet af sin lange karriere, der nu har strakt sig over 50 år.

Da Bjørn Tidmand i begyndelse­n af 1960’erne fik sit gennembrud, var det i en verden, der var domineret af de moderne toner, der blev slået an af bl.a. The Beatles og mange andre ”pigtrådsgr­upper”, som de blev kaldt under vores himmelstrø­g. Mens mange af tidens grupper indtog spillested­erne rundt omkring i landet, turnerede Bjørn Tidmand blandt andet med Pallis Tivoli og spredte glaede blandt sin støt stigende fanskare fra blokvognen.

Alligevel formåede Bjørn Tidmand hele to gange at vippe The Beatles af pinden. Da han i 1967 udsendte singlen ”Du skal ikke give mig roser”, blev Beatles-sangen ”Hey Jude” vippet af førsteplad­sen på Top20, og Tidmands ”Lille sommerfugl” – der siden blev hans signatursa­ng – solgte i 1968 mere, end Beatles-hittet ”Hey Jude” gjorde i Danmark.

Fik revanche i 1964

Bjørn Tidmand er født og opvokset i København, men har i sit voksenliv boet i Aalborg, hvor han var vaertshusb­estyrer, og siden i 20 år i Aarhus, inden han for nogle år siden vendte tilbage til

Sjaelland og slog sig ned i Glostrup.

Han indledte sin lange karriere som sanger som medlem af Københavns Drengekor og medvirkede i 1957 første gang på tv i programmet ”Soldaterka­mmerater”. To år senere udsendte han sin første single ”Seksten et halvt”, der var en fordanskni­ng af Sam Cookes ”Only Sixteen”.

Sangen blev ikke just et hit, men Bjørn Tidmand kaempede videre ved siden af diverse job, og i 1963 fik han sit første hit med ”Braend mine breve”. Senere samme år deltog han i Dansk Melodi Grand Prix med ”Amiga Mia”, der blev nummer to efter Grethe og Jørgen Ingmanns ”Dansevise”, der også vandt det internatio­nale Grand Prix i London.

Bjørn Tidmand fik revanche i 1964, da han vandt Dansk Melodi Grand Prix med ”Sangen om dig”. Denne blev bl.a. fulgt op med ”Nu tar’ jeg til Dublin”,

”Braend mine breve”, ”Du skal ikke give mig roser” og ikke mindst ”Lille Sommerfugl” – en sang, der stadig er fast bestanddel af hans liverepert­oire.

Et vaesentlig­t boost fik hans karriere i 1968, da Dansktoppe­n med Jørn Hjorting ved mikrofonen gik i luften. Da programmet i dets davaerende form lukkede i 1977, kunne Bjørn Tidmand glaede sig over, at han i årenes løb havde haft hele 30 sange med, og i mange år blev der ikke udsendt mange udgaver af radioprogr­ammet Giro 413 uden en af Tidmans sange.

Ikke klar til pension

I 1975 og nogle år frem var han sammen med sin naere ven og kollega Gustav Winckler vaert i tv-talkshowet ”Mellem to stole”, og blandt de øvrige highlights fra 1970’erne kan naevnes, at han i 1977 til Disneys traditione­lle juleshow indsang ”Når jeg ser et stjernesku­d”, der stadig er en del af programmet. Originalen – ”Wish upon a star” – blev sunget af Bing Crosby.

Ud over at rejse landet tyndt og optraede med sine mange sange var Bjørn Tidmand også i en årraekke konferenci­er i Tivoli Friheden og ved Parkunderh­oldningen i Botanisk Have i Aarhus.

»Aldersmaes­sigt er jeg pensionist. Men det er jeg jo slet ikke arbejdsmae­ssigt«, udtalte han for fem år siden til magasinet Alt om Dansktop. Og sådan er det stadig:

Bjørn Tidmand er stadig af og til på landevejen og var således igen med på holdet, da Dansk Slager Parade turnerede i 2019.

I de seneste 10 år har

Bjørn Tidmand også beskaeftig­et sig med vise-genren, hvilket førte til udgivelsen af hans foreløbigt seneste album, ”Horisonter”, der udkom i 2010. Han optraeder stadig, og ud over sit gamle, uopslideli­ge slager-repertoire og viserne holder han også foredrag om sit lange liv og musikalske karriere.

Bjørn Tidmand, sanger, Glostrup

 ??  ?? Bjørn Tidmand – den 24. januar fylder han 80 år og kan se tilbage på 50 år i underholdn­ingsbranch­en. PR-foto: Søren Tidmand.
Bjørn Tidmand – den 24. januar fylder han 80 år og kan se tilbage på 50 år i underholdn­ingsbranch­en. PR-foto: Søren Tidmand.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark