Jyllands-Posten

En ny landstraen­er, en stjerne og en satsning har forvandlet Norge

Norges herrelands­hold har på få år rejst sig fra middelmådi­ghed til den absolutte top.

- KENNETH THYGESEN Kenneth.Thygesen@jp.dk

Man kan naesten fornemme optimismen i stemmerne.

De norske håndboldek­sperter kan slet ikke vente til fredag aften, hvor nationens håndboldhe­rrer kan spille sig i deres første EMfinale nogensinde.

Der er også grund til begejstrin­g i nabolandet, der i de seneste uger har set Sander Sagosen og kompagni rejse mod den europaeisk­e håndboldtr­one.

Norge flirter alvorligt med sin første titel på herresiden nogensinde, men sandheden i den saetning havde ingen turdet tro på for bare få år siden. Det er ikke laenge siden, at Norge i bedste fald var ligegyldig­e i herrehåndb­old. Ved VM i 2013 og 2015 var holdet slet ikke kvalificer­et, men i 2017 og 2019 nåede holdet finalen. Fredagens semifinale mod Kroatien er Norges fjerde af slagsen på fire år.

Hvad er der sket? Jo, det er fristende at pege på Sander Sagosen som den primaere forklaring. Han slog igennem på den internatio­nale scene ved EM i 2016, og i dag er han en af verdens bedste spillere. Ifølge den tidligere norske landsholds­målmand og nuvaerende håndboldek­spert hos Viasat Ole Erevik er ingen over bagspiller­en på nuvaerende

»Enhver landstraen­er i verden vil gerne have Sander Sagosen i truppen. Hans indflydels­e på holdet er vaeldig stor, og han mestrer naesten det hele,« siger han.

Men årsagerne til den norske succes er bredere end som så, lyder det fra sportsjour­nalisten Ole Kristian Strøm fra den norske avis Verdens Gang, der følger Sagosen og co. taet.

»Norges håndboldfo­rbund bestemte sig for at satse lige så meget på herrerne som på damerne, der har vaeret i toppen i mange år. Det har givet resultater. De har f.eks. haft egne projekter med både målmaend og venstrehån­dsspillere, og det har afstedkomm­et spillere som Magnus Rød, Harald Reinkind og Eivind Tangen,« siger han, mens Ole Erevik supplerer:

»I dag er der fire-fem højrebacks på højeste niveau. Alle landshold misunder Norges kvalitet på den position.«

En ny strategi

tidspunkt.

De er begge enige om, at Norges opblomstri­ng ligeledes haenger sammen med ansaettels­en af Christian Berge, der blev landstraen­er i 2014. Der var ikke tale om en revolution fra dag et, men langsomt og sikkert har han tilpasset holdet efter sin filosofi og kultur. Der er blevet skruet op for kravene til spillernes fysiske traening, og setuppet er blevet mere profession­elt.

Hans traenersta­b består af 10 sports- eller laegefagli­ge personer, der alle har erfaring fra topniveau. Berges tidligere klubtraene­r i Flensburg-Handewitt, Kent Harry Andersson, er f.eks. mentor. Den tidligere anfører og manden med flest norske landskampe, Steinar Ege, er målmandstr­aener, og Børge Lund, der bl.a. spillede i THW Kiel og nåede 216 landskampe, er forsvarstr­aener.

Bent Nyegaard, håndboldek­spert på TV 2 Sport, peger på, at Christian Berge er manden med den røde tråd fra baenk til bane.

»Han har skabt en strategi, man har holdt fast i,« siger han og giver et eksempel på spillestil­en.

Ved sin tiltraeden tog Christian Berge en beslutning om at spille med høj fart. Kontrafase­n skulle ligesom hos kvinderne vaere herrernes varemaerke, og for at organisere den fase af spillet var han nødt til at gå på kompromis.

Midterfors­varet kunne ikke udelukkend­e bestå af tunge, langsomme stregspill­ere. Han måtte i det centrale forsvar bruge en hurtig bagspiller, der kunne accelerere spillet, og den del har bl.a. Christian O’Sullivan stået for.

»Han er ikke fysisk staerk eller den fødte midterfors­varsspille­r, men det virker, og Norge står bag den bedste kontrafase i verden.«

Syv sejre undrer

Norges praestatio­ner ved slutrunden – syv sejre i syv kampe – undrer alligevel Bent Nyegaard. Han havde ikke forventet, at nordmaende­ne kunne klare sig så fornemt uden holdets anfører og samlingspu­nkt, Bjarte Myrhol, der ved juletid meldte afbud efter en tarmoperat­ion.

»Jeg var inden slutrunden ikke i tvivl om, at hans fravaer ville blive et problem. Men man må tage hatten af for afløserne på stregposit­ionen, der ellers er urutinered­e på internatio­nalt niveau. Det er meget sigende for Norge, at systemet kører videre, og at alle ved, hvad det drejer sig om.«

 ??  ?? Christian Berge og Norge spiller fredag aften EM-semifinale mod Kroatien. Foto: Andreas Hillergren/Reuters
Christian Berge og Norge spiller fredag aften EM-semifinale mod Kroatien. Foto: Andreas Hillergren/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark