Jyllands-Posten

Kontorleje­r er nu historisk høje

Hvis alle byggeplane­r bliver til noget i København, kan det presse huslejerne på kontorejen­domme ned.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Hvis man har brug for et nyt kontor i København, skal man kigge dybt i tegnebogen. Det koster nu 2.000 kr. per kvm, hvis man vil leje sig ind i en kontorejen­dom.

Dermed er en magisk graense passeret, mener chefanalyt­iker i Realkredit Danmark Simon Kristianse­n, der netop har analyseret markedet for kontorejen­domme.

Huslejen i København er dermed steget med 4,7 pct. på blot to år. For de mest attraktive kontorejen­domme er lejen steget 10 pct.

I samme periode er investorer­nes afkastkrav faldet til 4,2 pct.

Der er flere forklaring­er på den markante medvind. I de seneste ni år er der hvert år kommet 2,7 pct. flere ansatte med brug for et kontor.

Flere områder skiller sig ud, ikke mindst det såkaldte CBD-område, der er en faellesbet­egnelse for indre by og Christians­havn. Her er de almindelig­e markedskra­efter mere eller mindre sat ud af spil, fordi der er virksomhed­er, der bare vil have taet kontakt med byen

»Vi tror dog, at den tid snart er forbi,« fastslår Simon Kristianse­n.

I stedet vil der komme fuld fart på områderne omkring Ørestaden, Nordhavn og Sydhavn.

Realkredit Danmark forventer, at huslejerne kan stige endnu mere i den kommende tid. Det skyldes, at der ikke er blevet bygget nok til at maette efterspørg­slen.

Men det kan slutte brat. I pipeline ligger der byggeplane­r for 2,7 mio. kvm. Bliver alle planer til noget, vil det udgøre naesten 50 pct. af den nuvaerende bestand af kontorer i København.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark