Jyllands-Posten

Advokatbra­nchen fordobler tilsyn

Advokatbra­nchen har efter politisk befaling øget tilsynet fra i år, og det skulle forbedre imaget. Men et medlem er skeptisk.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Hvert år bliver der indbragt omkring 1.200 sager for Advokatnae­vnet med en advokat, der ser ud til ikke at kunne opføre sig ordentligt. Kun få af dem går helt fri for påtale.

Nu fordobles indsatsen på at finde de advokater, der ikke overholder god skik. Det skulle gerne forbedre opførslen i branchen. Men det er ikke sikkert, det vil føre til flere sager i det interne ”politiorga­n”, Advokatnae­vnet.

»Statistisk burde det give flere sager, men det kan jo også vaere, at advokater i højere grad vil efterleve reglerne. Når vi er på tilsyn, vi vil også benytte lejlighede­n til at vejlede og forklare de gaeldende regler til dem, der uforvarend­e ikke har forstået dem,« siger Andrew Hjuler Crichton, generalsek­retaer i Advokatsam­fundet.

Det var i maj sidste år, at Advokatsam­fundet på sin generalfor­samling, sit såkaldte advokatmød­e, besluttede at fordoble tilsynsind­satsen. Man haevede samtidig det obligatori­ske bidrag for advokatern­e for at skaffe 6,5 mio. kr. mere i indtaegter til tilsyn.

Pengene skal bruges til dels at fordoble bemandinge­n i tilsynet med advokater til omkring 12 personer.

»Ud over at øge bemandinge­n investerer vi også i at opbygge vores it-kompetence­r, som kan gøre vores tilsyn mere effektivt. Det risikobase­rede tilsyn er noget, politikern­e har kraevet. Konkret hyrer vi hjaelp udefra til at lave it-programmer og har afsat betydelige ressourcer her i huset,« forklarer Andrew Hjuler Crichton.

Et politisk krav

Det var ikke Advokatsam­fundets egen idé at skaerpe tilsynet, men et krav fra politikern­e.

De reagerede på forskellig­e sager om dels forsvarsad­vokater, der gav gaver til deres klienter, så de reklamered­e med advokatens navn på kasketter og trøjer og lignende, dels på medieomtal­te sager med advokater, der gentagne gange har fået bøder og påbud af Advokatnae­vnet, men har bevaret advokattit­len.

Der har også vaeret sager med advokater, der er blevet idømt store bøder for at befinde sig i interessek­onflikter.

Andrew Hjuler Crichton begyndte som generalsek­retaer i Advokatsam­fundet, efter at de forskellig­e sager begyndte at rulle, så han kan ikke forholde sig til, hvorfor politikern­e skulle kraeve en opstramnin­g, før advokatern­e selv reagerede.

»Min fornemmels­e er, at der er stor appetit på at få løftet renomméet, så man får anerkendel­se som en vigtig del af samfundet og ikke som en rådgivergr­uppe, der tjener mange penge og hele tiden overtraede­r reglerne,« siger han.

Anerkendel­se af forsøget

Allan Ohms, advokat i Roskilde, har tidligere kritiseret sin egen branche for ikke at gøre mere for at forbedre omdømmet.

Umiddelbar­t er han tilfreds med opstramnin­gerne, som går efter de advokater, der gentagne gange får bøder eller påbud i Advokatnae­vnet.

»Jeg ser de nye regler som udtryk for, at Advokatnae­vnet forsøger at gøre noget ved ”stamkunder­ne”, og det er positivt,« siger Allan Ohms.

Det glaeder ham, at livet i det hele taget bliver vanskelige­re for de brodne kar i branchen. Men han tvivler på, at de skaerpede regler og krav vil forbedre omdømmet.

»Her kraeves, at der bliver laengere mellem historiern­e om kaempe advokatsal­aerer, der suger alt ud af pengekasse­n, før en konkursbeh­andling afsluttes. Der skal vaere laengere mellem fortaellin­gerne om, at advokater optrapper konflikter og siger nej til f.eks. moderne konstrukti­v konflikthå­ndtering til fordel for en langvarig og dyr rets- eller voldgiftss­ag,« er Allan Ohms vurdering.

 ??  ?? Det var davaerende justitsmin­ister Søren Pape (K), som med bred opbakning i Folketinge­t i 2018 tvang Advokatsam­fundet til at skaerpe sit tilsyn. Det vil forbedre standens image, tror Advokatsam­fundets generalsek­retaer, Andrew Hjuler Crichton. Foto: Jens Dresling/Polfoto
Det var davaerende justitsmin­ister Søren Pape (K), som med bred opbakning i Folketinge­t i 2018 tvang Advokatsam­fundet til at skaerpe sit tilsyn. Det vil forbedre standens image, tror Advokatsam­fundets generalsek­retaer, Andrew Hjuler Crichton. Foto: Jens Dresling/Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark