Jyllands-Posten

Fagbevaege­lsens bagland afliver frygt for storkonfli­kt

Trods krav om historiske lønforhøje­lser fra dele af fagbevaege­lsen forventer et stort flertal blandt lokale fagforenin­gsfolk et ja til forårets overenskom­stforhandl­inger.

- DORTE IPSEN BODDUM MARTIN FLINK dorte.boddum@finans.dk martin.flink@finans.dk

Mens dele af fagbevaege­lsen er klar til at tage en konflikt, hvis ikke der kommer mindst 30 kr. oven i mindsteløn­nen, forventer et markant flertal, at de kommende overenskom­stforhandl­inger ender med et fredeligt ja til aftalerne.

I en rundspørge, som Jyllands-Posten har foretaget blandt ca. 450 lokal- og afdelingsf­ormaend i Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isations medlemsorg­anisatione­r, hvor 212 har svaret, haelder 67 pct. til, at urafstemni­ngen i april ender med et ja. Kun 3 pct. tror, det bliver et nej.

Flere forventer, at arbejdsgiv­erne kommer til lommerne.

»Forventnin­gerne er høje, men jeg tror også, at vores modpart godt ved, at den har tjent mange penge, og at den ikke har vaeret karrig med hverken direktørlø­nninger eller bonusordni­nger,« siger Peter Jacques Jensen, der er formand for godt 11.000 medlemmer af HK Hovedstade­n.

Han understreg­er, at den endelige stillingta­gen naturligvi­s kommer til at afhaenge af forhandlin­gsresultat­et.

Den tilgang har sektorform­and i HK Midtvest Hans Fløe også. Han er blandt de 30 pct., der er i tvivl, men han haelder til, at det ender med et ja.

Økonomien taeller

»Der er ingen tvivl om, at økonomien taeller en del. Vi har set, at virksomhed­erne har overskud, og det vil jeg også tro afspejler sig i forhandlin­gerne, hvilket vil vaere med til at få dem stemt hjem,« siger Hans Fløe.

Ved urafstemni­ngen i 2017 stemte store dele af landets største fagforenin­g, 3F, nej. Heriblandt byggegrupp­en i 3F. Et ja fra andre store forbund som Dansk Metal og HK førte dog til en samlet japrocent på 56,5.

Formand for 3F Frederiksv­aerk-Frederikss­und Jesper Olsen forventer en gentagelse.

»Byggeriet og transporto­mrådet vil stemme nej, mens industrien stemmer ja,« vurderer Olsen, der selv regner med et ja.

Nana Wesley Hansen er lektor på Forsknings­center for Arbejdsmar­keds- og Organisati­onsstudier, FAOS, ved

Københavns Universite­t. Hun ønsker ikke at forholde sig til den konkrete rundspørge, men peger på, at det stadig er tidligt i forhandlin­gsforløbet, hvor meget endnu kan ske. Isaer i lyset af den seneste omgang, hvor store grupper navnlig inden for 3F stemte nej.

»Hvis først industrien kommer i mål, og transporto­mrådet bliver enigt på normalløns­området, er vi en stor del af vejen, men der er emner som social dumping, der dernaest vil fylde meget, og hvor man må forvente, at mindre grupper vil vaere frustrered­e naesten uanset de løsninger, der kommer på bordet,« siger hun.

På grund af de igangvaere­nde overenskom­stforhandl­inger ønsker hverken Dansk Arbejdsgiv­erforening eller FH at kommentere tallene.

 ??  ?? Allerede i begyndelse­n af januar luftede fagbevaege­lsen de røde faner som her foran Industrien­s Hus i København. Foto: Ida Guldbaek Arentsen/ Ritzau Scanpix
Allerede i begyndelse­n af januar luftede fagbevaege­lsen de røde faner som her foran Industrien­s Hus i København. Foto: Ida Guldbaek Arentsen/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark