Jyllands-Posten

Et lønkrav om 30 kr. mere i timen spås ringe

Mindsteløn­nen er steget med 15 kr. i timen siden 2010. Nu kraever 3F’s byggegrupp­e 30 kr. mere i timen.

- MARTIN FLINK DORTE IPSEN BODDUM martin.flink@finans.dk dorte.boddum@finans.dk

3F’s byggegrupp­e står så alene med et overenskom­stkrav om en historisk forhøjelse af mindsteløn­nen, at en raekke centrale kilder i både fagbevaege­lsen og blandt arbejdsgiv­erne over for Jyllands-Posten afviser, at kravet bliver indfriet.

Også arbejdsmar­kedsforske­r Nana Wesley Hansen,

der følger forårets overenskom­stforhandl­inger for godt 600.000 privatansa­tte taet, tvivler på, at det kommer til at ske.

Svaert at gøre alle glade

»Det har vaeret svaert på byggeriets område laenge, og social dumping, herunder pres på lønnen, er et emne, der fylder meget. Måske kan man finde nogle andre elementer, man kan snakke om, men det er svaert at se en landing på mindsteløn­sområdet, der vil tilfredsst­ille alle,« siger Nana Wesley Hansen, der er lektor ved Forsknings­center for Arbejdsmar­keds- og Organisati­onsstudier, FAOS, på Københavns Universite­t.

Det konkrete krav fra 3F’s byggegrupp­e er en forhøjelse af mindsteløn­nen med 30 kr. fra de nuvaerende 126,15 kr. i timen.

Hvis de private overenskom­ster ender med at blive fornyet for en ny treårig periode, vil det svare til en forhøjelse af mindsteløn­nen på 24 pct. over tre år.

Til sammenlign­ing er mindsteløn­nen i byggeriet steget med 14 pct. de seneste ni år.

»Vi kan ikke se, hvad 3F regner med at få ud af det krav. Det er en død sag, der kun kan ende med et nederlag,« lyder det fra en kilde.

Gentaget på stormøde

Kravet om 30 kr. mere i timen blev gentaget i den forgangne weekend af formand for 3F’s byggegrupp­e

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark