Jyllands-Posten

Pengene regner ned over Topdanmark

Topdanmark udbetaler naesten hele årets resultat til aktionaere­rne.

- CLAUS IVERSEN KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

Topdanmark kom igennem sidste år uden voldsomme negative overraskel­ser på bl.a. vejrfronte­n, viser det netop offentligg­jorte regnskab for 2019.

Tallene

Da rådhusklok­kerne ringede 2019 ind, forventede Topdanmark­s ledelse et nettoovers­kud for det nye år på 1,0-1,1 mia. kr. Forventnin­gen er siden blevet opjusteret et par gange, og det viser sig at vaere en klog dispositio­n, da årets resultat for sidste år efter skat endte på 1,5 mia. kr. Året før var resultatet efter skat 1,3 mia. kr.

Overskudde­t stiger, selv om Topdanmark havde 50 pct. flere regnvejrs- og skybrudssk­ader på ejendomme i forhold til de tre foregående år, ligesom den negative rente driller, fordi forsikring­sselskaber ofte har mange penge på kontoen.

Forsikring­sbranchen opererer med nøgletalle­t combined ratio, der fortaeller, hvor stor en del af de penge, som kunderne betaler for deres forsikring­er, de får udbetalt i form af erstatning­er.

Hos Topdanmark lander nøgletalle­t i 2019 på 83,7 mod 83,6 for året før.

Udbytte

2019 har vaeret et gyldent aktieår for de fleste investorer. Topdanmark har i mange år forkaelet sine aktionaere­r med store udbyttebet­alinger, og i år er ingen undtagelse.

Sidste år udloddede Topdanmark 1.350 mio. kr. – altså lidt mere end overskudde­t på 1.331 mio. kr. – svarende til 15 kr. pr. udstedt aktie og en udbyttepro­cent på 5,2. I år deler forsikring­sselskabet 1.530 mio. kr. ud af overskudde­t på 1.547 mio. kr. Det svarer til 17 kr. pr. aktie og til en udbyttepro­cent på 5,4.

Bankudskif­tning

Topdanmark har i flere år leveret forsikring­er til Danske Banks mere end 1 mio. danske privatkund­er, men det samarbejde ophørte den 1. juli sidste år. Og selv om Topdanmark efterfølge­nde har haegtet Nordens største bank, Nordea, på som leverandør fra den 1. januar i år, kommer bruddet med Danske Bank til at kunne maerkes, lyder det fra en raekke analytiker­e, som følger forsikring­sbranchen taet.

Sydbanks analytiker Mikkel Emil Jensen forventer således en tilbagegan­g på privatkund­edelen som følge af den tabte kontrakt med Danske Bank, men Topdanmark­s topchef har store forventnin­ger til samarbejde­t med Nordea.

»Distributi­onsaftalen med Nordea er kommet godt fra start og supplerer tilsvarend­e distributi­onsaftaler med Sydbank og Coop. Det viser, at Topdanmark fortsat er i front, når det gaelder distributi­onskraft og partnerska­ber, og det vil styrke os yderligere i eksekverin­gen af de langsigted­e mål til glaede for vores kunder og for os,« siger Peter Hermann, adm. direktør i Topdanmark.

Ny i C25

Den 23. december måtte Maersk Drilling overgive selskabets plads på det danske aktieelite­indeks C25 til Topdanmark. Det danske C25-aktieindek­s består af de 25 mest omsatte papirer over de foregående seks måneder udvalgt blandt de 35 aktier med størst markedsvae­rdi.

Ved optagelsen lå Topdanmark­s aktiekurs på 329,80 kr. pr. aktie. Den er nu på 338,20 kr. pr. aktie (lukkekurs torsdag, red.).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark