Jyllands-Posten

Chancer i forhandlin­gerne

-

Claus von Elling, da 3F holdt stormøde i Odense for forbundets tillidsfol­k.

Det officielle krav om 30 kr. mere er dog langtfra nok, lød det ved samme lejlighed fra formanden for Stilladsar­bejdernes Klub under 3F, Thomas Strømsholt.

Ifølge stilladsar­bejderne skal der en forhøjelse på 50 kr. i timen til.

Baggrunden for kravet er, at byggearbej­derne vil sikre sig et effektivt vaern mod at blive underbudt af udenlandsk arbejdskra­ft. Mens danske byggearbej­dere reelt går til en langt højere timeløn på grund af diverse tillaeg og akkorder i overenskom­sterne, kan et firma ansaette udlaending­e til mindsteløn­nen.

Den trafik vil 3F’s byggegrupp­e stoppe ved at haeve mindsteløn­nen til et niveau, der i højere grad svarer til den reelle mindsteløn.

Årsagen til, at kravet alligevel ikke spås mange chancer, er ifølge JyllandsPo­stens kilder bl.a., at mindsteløn­ningerne reelt fastlaegge­s et helt andet sted, nemlig ved overenskom­stforhandl­ingerne i industrien.

Industrien laegger grunden

Mindsteløn­ningerne er forskellig­e fra område til område, men da industrien på grund af sin størrelse er det første område, der laver et forlig, danner niveauet fra industrien­s forhandlin­ger rammen for, hvor meget andre områder kommer til at stige.

Samtidig forventer flere kilder i fagbevaege­lsen, at byggegrupp­en før eller siden vil komme under internt pres for at droppe kravet.

Kilder peger på, at det samme skete med modsat fortegn ved overenskom­stforhandl­ingerne i 2014.

Dengang ville arbejdsgiv­erne i slagteribr­anchen ikke gå med til lønstignin­ger overhovede­t, men de blev underkendt af de øvrige arbejdsgiv­ere i Dansk Arbejdsgiv­erforening, som acceptered­e en maeglingss­kitse fra forligsman­den.

Maeglingss­kitsen samlede de strandede forhandlin­ger på bl.a. slagteriom­rådet op og indeholdt lønstignin­ger på niveau med det øvrige arbejdsmar­ked.

Det er en død sag, der kun kan ende med et nederlag. ANONYM KILDE – OM 3F’S KRAV

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark