Jyllands-Posten

Frustreret Sydbank-direktør advarer om store huller i myndighede­rnes forsvar mod hvidvask

Ifølge Sydbank-direktør Bjarne Larsen er det nødvendigt med et bedre samarbejde mellem myndighede­r og banker, hvis kriminelle­s hvidvask skal staekkes.

- KRISTOFFER BRAHM JETTE AAGAARD kristoffer.brahm@finans.dk jette.aagaard@finans.dk

Milliarder af kroner bliver hvert år brugt på at bekaempe hvidvask, men de kriminelle har stadig for let spil, og samfundet får alt for lidt ud af de mange ressourcer. For pengene bruges forkert. Bagmandspo­litiet og Finanstils­ynet samarbejde­r alt for lidt med bankerne, som udgør det første bolvaerk mod de kriminelle, og der mangler ressourcer flere steder i systemet. Det betyder, at den samlede hvidvaskin­dsats ikke er god nok.

Det er hovedbudsk­abet i en opsigtsvae­kkende kritik af indsatsen mod hvidvask fra bankdirekt­ør Bjarne Larsen fra Sydbank.

En sjaelden kritik

Opsigtsvae­kkende, fordi bankdirekt­ører normalt ikke ønsker at kritisere hvidvaskin­dsatsen og dermed laegge sig ud med de myndighede­r, som kontroller bankerne. Men for samfundet er der tale om et vaesentlig­t område med åbenlyse mangler, og det er nødvendigt med gennemgrib­ende aendringer af hvidvaskin­dsatsen.

Det mener Bjarne Larsen, hvis kritik på flere punkter flugter med den, som Rigsrevisi­onen ifølge JyllandsPo­stens oplysninge­r retter mod myndighede­rne i en rapport, som offentligg­øres fredag.

»Et af problemern­e er, at ingen banker tør sige noget, fordi der har vaeret sager i banksektor­en. Der er en hysterisk stemning, og det er ikke fremmende for noget som helst. Vi er nødt til at kunne tale fornuftigt om tingene. Lige nu mangler den konstrukti­ve kritik, som der er brug for,« siger Bjarne Larsen.

I hans optik er et af de store problemer, at bankerne hvert år indberette­r tusindvis af kunder i blinde til bagmandspo­litiets hvidvaskse­kretariat.

»Vi får ikke feedback. Der kommer en generel feedback i nogle kvartalsra­pporter, men vi har brug for individuel feedback, så vi kan tilrette vores systemer og på den måde forbedre vores arbejde. De kriminelle bliver dygtigere og dygtigere. Det, de gjorde for to år siden, gør de 10 gange mere sofistiker­et i dag. Derfor skal vi udveksle erfaringer, så vi bliver bedre, og så vores systemer kan kalibreres bedre. Det kan man ikke gøre uden feedback,« siger Bjarne Larsen.

Sker der noget?

Hans afmagt går hånd i hånd med frustratio­ner over i dagligdage­n at have en fornemmels­e af, at der ofte ikke sker noget med de mange mistaenkel­ige kunder, som bliver indberette­t.

»Vi kigger ind i en sort boks. Vi indberette­r, og så hører vi ikke mere. Nogle gange indberette­r vi den samme kunde mange gange, og i perioden med indberetni­ngerne kan der suse store millionbel­øb ud og ind af hans konto, uden at politiet griber ind. Så taenker vi: Gad vide, om vi spilder tiden? Der skal bygges mere kvalitet ind i systemet,« siger Bjarne Larsen.

Bankerne har de senere år hyret tusindvis af nye ansatte til at bekaempe hvidvask. Alene fra 2018 til 2019 oprettede sektoren 1.200 nye stillinger, så 4.268 ansatte nu på fuld tid bekaemper hvidvask. Dertil kommer tusindvis af ansatte, som har andre arbejdsopg­aver, men som også bruger tid på hvidvaskbe­kaempelse.

Til sammenlign­ing oplyser Finanstils­ynet, at det efter en opgraderin­g har 21 ansatte, hvoraf to er på halv tid. Det vil sige 20 fuldtidsst­illinger. Bagmandspo­litiets hvidvaskse­kretariat havde 28 fuldtidsan­satte ved indgangen til 2020.

Indsatsen er for ringe

Bjarne Larsen understreg­er, at han ikke synes, at bankerne skal bruge faerre penge på hvidvask. Men han mener, at ressourcef­orbruget er for lavt hos bagmandspo­litiet og politiet i det hele taget, ligesom det har vaeret for lavt hos Finanstils­ynet. Det betyder ifølge ham, at den samlede indsats har vaeret – og stadig er – for dårlig.

»Hvis det skal lykkes med en ordentlig indsats, skal alle led i kaeden fungere og arbejde sammen. Mit indtryk er, at der ikke er nok ressourcer hos bagmandspo­litiet. Finanstils­ynet har indtil nu heller ikke haft ressourcer nok til at vejlede, men har fokuseret på kontroller og påbud. Nu har det fået flere ressourcer, så jeg forventer, at det bliver bedre,« siger Bjarne Larsen.

En ekspert kan godt forstå frustratio­nerne.

»Hvidvaskse­kretariate­t (hos bagmandspo­litiet, red.) er tydeligvis det svageste led. Det er jeg ikke overrasket over. Der er sket meget siden 2018, men jeg kan godt forstå, hvis bankerne er frustrered­e, for deres arbejde med hvidvaskbe­kaempelse er spildte kraefter, så laenge myndighede­rne ikke kommer op på et helt andet niveau. Det virker ikke,« siger Tom Kirchmaier, professor på London School of Economics og CBS i København.

Selv om problemern­e er størst hos bagmandspo­litiet, kritiserer Sydbank også Finanstils­ynets indsats. Sydbank oplever, at tilsynet har koncentrer­et sine kraefter om at kontroller­e bankerne og ikke har haft overskud til at vejlede. Men en løbende vejledning er ifølge Bjarne Larsen afgørende, hvis bankerne skal blive bedre til at opdage de kriminelle.

»Ressourcer­ne til at vejlede har vaeret underprior­iteret, og tilsynets kontroller er ikke konstrukti­ve. For med dem er vi bagud hele tiden,« siger han.

Feedback efter knap to år

Som eksempel naevner han, at Finanstils­ynet var på kontrolbes­øg i Sydbank for at undersøge hvidvaskom­rådet i marts 2018. Sidst i december 2019 offentligg­jorde tilsynet rapporten om inspektion­en.

»Der er gået naesten to år siden besøget. Det er da vaerdiløst, for verden har aendret sig siden da. Det er bare et eksempel på, at ressourcer­ne bruges forkert,« siger Bjarne Larsen.

Han undrer sig også over, at Finanstils­ynet blandt andet gav Sydbank et påbud om, at den funktionsa­nsvarlige for bankens hvidvaskin­dsats organisato­risk var placeret et forkert sted.

»Vores måde at gøre det på fungerer fint i praksis, så det gør ingen forskel. Det virker, som om der er stor fokus på nogle formelle ting uden stor praktisk relevans, mens der mangler fokus på det egentligt relevante,« mener Bjarne Larsen.

Finanstils­ynet er uenigt i, at det har fokuseret for lidt på at vejlede bankerne. Kontorchef Stig Nielsen fra tilsynets hvidvaskko­ntor mener ligefrem, at det er et område, som er blevet prioritere­t. Samtidig peger han på, at en tilsynsmyn­dighed blandt andet skal fokusere på formalia – at reglerne overholdes – men ikke kan nøjes med det.

Han erkender blankt, at det ikke er godt nok, når rapporten om en hvidvaskun­dersøgelse i en bank først offentligg­øres, op mod to år efter at inspektion­en har fundet sted.

»Det er ikke godt nok. Det skal gerne gå meget hurtigere. Det skal vi stramme op på, og det har vi også allerede gjort,« siger Stig Nielsen.

Danmark har en risikobase­ret tilgang til at bekaempe hvidvask. Det betyder, at der bruges flest ressourcer på de kunder, hvor risikoen for hvidvask vurderes til at vaere størst. Et fint princip, men i praksis bruges der ifølge Sydbank stadig alt for mange ressourcer på de forkerte kunder.

Fokus efterlyses

Af Sydbanks 440.000 kunder er mindst 300.000 lavrisikok­under i forhold til hvidvask, vurderer Bjarne Larsen. Banken skal opdatere oplysninge­rne om lavrisikok­under hvert femte år – blandt andet om deres transaktio­nsbehov og transaktio­nsmønstre. Det betyder, at Sydbank i snit sagsbehand­ler 60.000 lavrisikok­under årligt.

»Vi bruger uforholdsm­aessigt mange ressourcer på områder, hvor risikoen er lille. Vi burde i faellesska­b finde en model, så flere af de ressourcer blev fokuseret på kunder med en reel risiko,« siger Bjarne Larsen.

Han sammenlign­er med politiets efterforsk­ning.

»Politiet efterforsk­er heller ikke hele byen, hvis det skal finde en voldsmand. Så taenker jeg, at politiet ved, hvilke miljøer det skal kigge i. Men som bank skal vi kigge på hele byen, og det er ikke en effektiv brug af ressourcer,« siger Bjarne Larsen.

Sydbanks kunder gennemføre­r ca. 900.000 transaktio­ner hver dag. Hvis bare 1 pct. af alle transaktio­ner skal undersøges, svarer det til 9.000 dagligt. Ifølge Bjarne Larsen kan en medarbejde­r behandle fem-syv sager om dagen med de dokumentat­ionskrav, der er.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark