Jyllands-Posten

Nu begynder også eksporten at klaede dansk tøjbranche af

Mens salget på det hjemlige marked har givet udfordring­er i nogle år, melder den danske modeindust­ri også om stagnation i eksporten. Øget onlinesalg og nye forbrugsva­ner praeger branchens handelstal.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

AEndrede forbrugsmø­nstre, opbremsnin­g i eksporten og et presset hjemmemark­ed rammer nu den danske tøjindustr­i. For første gang i 10 år falder den samlede omsaetning i branchen.

Det viser foreløbige tal for 2019 fra erhvervsor­ganisation­en Dansk Mode & Textil. Dykket i det samlede salg fra de danske tøjvirksom­heder er på 3 pct. Faldet i afsaetning­en til den danske detailhand­el er dog på 6,5 pct., mens eksporten kører stort set ligeud sammenlign­et med året før.

Den udvikling kommer efter en årraekke med samlet hastig vaekst for tøjbranche­n – isaer trukket af eksporten. Derfor giver tallene anledning til en vis bekymring i branchen.

»Faldet er ikke voldsomt, og der er nok tale om en stagnation mere end en opbremsnin­g. Men vi må se med alvor på udviklinge­n, som kommer efter år med stabil vaekst. Ud over det danske hjemmemark­ed er der usikkerhed flere steder omkring os. Det praeger eksporten,« siger internatio­nal chef Michael Hillmose, Dansk Mode & Textil.

Han peger på, at i de foregående år har øget eksport kunnet opveje dyk i det danske salg, men når salget til udlandet stagnerer, bliver det maerkbart for de samlede tal. Ifølge Michael Hillmose kan det nuvaerende år byde på en tilsvarend­e udvikling:

»Alt tyder på, at den negative udvikling i Danmark fortsaette­r, og forbrugern­e er tilbagehol­dende. Desuden aendres handelsmøn­strene med øget onlinesalg, som rykker ved tingene.«

Dyk skal tages alvorligt

Mens branchen har oplevet dyk, er modeproduc­enterne i engrosledd­et samlet bedre rustet til modgang end tidligere. Det viser en analyse fra revisions- og konsulentk­oncernen Deloitte baseret på regnskaber­ne for 2018/19 i tøjsektore­n. Den viser, at 66 pct. af selskabern­e har overskud. Det gennemsnit­lige afkast af den investered­e kapital er steget fra 6 pct. i 2015/16 til nu 16 pct.

Alligevel mener brancheled­er Morten Gade Steinmetz i Deloitte, at et dyk i 2019 på

rektør Steen Engelbrech­t ser fortsat muligheder:

»Trods makroøkono­miske faktorer er der jo ingen markeder, hvor vi fylder så meget, at vi ikke kan skabe vaekst. Det er der altid plads til for en virksomhed af vores størrelse. Tingene er dog ikke så sprudlende i Tyskland, men de har ikke slået op i banen.«

Den samlede danske modebranch­e praeges af få store virksomhed­er – med Bestseller i front – samt en stor gruppe små og mellemstor­e. Handelssta­tistikken for modesektor­en praeges også isaer af en øget onlinehand­el, hvor store udenlandsk­e aktører køber dansk tøj og sender en del af dette retur til de hjemlige forbrugere gennem nethandel.

Zalandos indflydels­e

2019-tallene viser således, at eksporten til Tyskland er faldet med 7 pct., mens eksporten til Polen steg med hele 140 pct. Kronemaess­igt passer de to udsving dog med hinanden.

Den store forskel tilskrives derfor i branchen formentlig, at tyske Zalando, der bl.a. har partnerska­b med Bestseller og afsaetter tøj fra en raekke danske modeselska­ber, har åbnet et nyt distributi­onscenter i netop Polen.

 ??  ?? Den danske tøjbranche byder sig i den kommende uge atter til over for indkøbere fra hele verden, når der er modeuge i København. Arkivfoto: Stine Bidstrup
Den danske tøjbranche byder sig i den kommende uge atter til over for indkøbere fra hele verden, når der er modeuge i København. Arkivfoto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark