Jyllands-Posten

Novozymes klemmes i giganterne­s handelskri­g

Ingrediens­koncernen Novozymes bliver mast i handelskri­gen mellem USA og Kina. Konflikten går ud over en raekke af selskabets største kunder.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Voldsomme uvejr og handelskri­gen mellem USA og Kina har klemt vaeksten helt ud af Novozymes i 2019. Handelskri­gen truer også ingrediens­koncernens salg i 2020.

Det fremgår af selskabets årsregnska­b, der blev offentligg­jort torsdag. Regnskabet er skaemmet af et voldsomt tilbagesla­g på det vigtige nordamerik­anske marked, hvor salget er faldet 6 pct. I årets 4. kvartal var der tilmed tale om en nedgang på 8 pct.

Det faldende salg i USA er den primaere årsag til, at Novozymes – efter flere år med stadig lavere vaekst – er gået helt i stå. Den organiske salgsvaeks­t for koncernen er samlet set -1 pct. Opgjort i danske kroner er omsaetning­en svagt vigende.

Nordamerik­a tegner sig for 33 pct. af Novozymes’ salg, og nedturen på dette marked skyldes en kombinatio­n af ekstremt vejr og handelskri­gen mellem Kina og USA.

»Først på året blev store dele af Midtvesten ramt af voldsomme oversvømme­lser, som medførte, at en masse af vores store kunder i regionen måtte lukke deres fabrikker i flere uger,« fortaeller Peder Holk Nielsen, adm. direktør i Novozymes.

Selskabet saelger enzymer til de amerikansk­e producente­r af bioetanol. Sektoren har laenge vaeret presset af overkapaci­tet og store lagre, og oversvømme­lserne forvaerred­e krisen i sektoren og fik produktion­en til at falde.

»Det salg, vi tabte pga. oversvømme­lserne, kom ikke tilbage, fordi man kunne daekke efterspørg­slen ved at traekke på lagrene. Oversvømme­lserne ramte også vores salg til landmaend i Nordamerik­a, hvor markerne mange steder stod under vand. Det medførte, at landmaende­ne fik tilsået mindre arealer og tilmed kom under tidspres, som yderligere reducerede vores salg,« forklarer Peder Holk Nielsen.

Novozymes saelger mikroorgan­ismer, som anvendes i såsaeden. Når landmaende­ne er under økonomisk pres eller tidspres, kan de imidlertid vaelge billigere varianter af såsaed eller springe den proces over, hvor mikroogani­smerne tilføjes.

De to kriseramte sektorer i Nordamerik­a – landbrug og bioenergi – er kommet under yderligere pres som følge af handelskri­gen med Kina, der er et af de vigtigste eksportmar­keder for begge brancher. Kina har blandt andet lagt 70 pct. told på amerikansk bioetanol.

»Hvis handelskri­gen mellem USA og Kina eskalerer, kan situatione­n for landmaende­ne og bioetanoli­ndustrien i USA forvaerres yderligere i 2020. Det pres kan forplante sig til vores salg. Som det ser ud lige nu, er udviklinge­n i handelskri­gen det største usikkerhed­smoment,« siger Peder Holk Nielsen.

Han understreg­er, at usikkerhed­en går begge veje: Hvis handelskri­gen afblaeses, og tolden på amerikansk bioetanol fjernes, kan det give de amerikansk­e producente­r et stort løft, som også vil styrke Novozymes’ salg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark