Jyllands-Posten

Tilbudsjag­t er blevet hverdag i tøjindustr­ien

4 af 10 danske selskaber inden for detailhand­el med mode har ifølge en analyse underskud.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Konstante udsalg og tilbud praeger den danske tøjbranche. Det gaelder både detailhand­len og leverandør­erne, som melder om faldende priser.

Netop den udvikling praeger også branchens samlede tal. For 2019 viser de et dyk for producente­rne – både totalt og til det danske hjemmemark­ed. Dansk Mode & Textil opgør i foreløbige tal, at de hjemlige leverandør­ers salg til detailhand­len her i landet faldt med 6,5 pct. i 2019.

»Både økonomi og forbrugsva­ner spiller ind – isaer holdes der igen inden for tøj til kvinder. Målt i volumen er der dog tale om samme totale maengde tøj til danskerne. Så der er pres på priserne, der falder. Branchen praeges af omfattende rabatter og udsalgskam­pagner, som den voksende nethandel i høj grad er med til at praege,« mener internatio­nal chef Michael Hillmose, Dansk Mode & Textil.

Prispres overalt

Revisions- og konsulenth­uset Deloitte har netop analyseret udviklinge­n i den danske modebranch­e, også detailledd­et. Analysen viser, at 4 af 10 danske modevirkso­mheder inden for detailhand­el kører med underskud.

»Branchen er fyldt af prispres. Mange er nødt til at køre udsalg for at få varerne afsat. I det hele taget befinder mange danske modevirkso­mheder sig på graensen mellem plus og minus,« vurderer Morten Gade Steinmetz, brancheled­er for mode i Deloitte.

Mens det har vaeret velkendt i flere år med dyk på det danske hjemmemark­ed for de danske modeselska­ber, har eksporten i stedet trukket vaeksten.

For 2019 ser det ud til, at den udvikling aendres. Selv det suveraent største marked, Tyskland, bremser ifølge de foreløbige tal op for vaekst i køb af dansk mode.

Transforma­tionen fylder

Hos de hjemlige modeselska­ber følges udviklinge­n – både ude i verden og på hjemmemark­edet – nøje.

Det gaelder også modehuset Minimum A/S med hovedsaede i Aarhus, der har både dansk salg og eksport til en raekke lande.

»Forbrugern­e driver en stor transforma­tion fra fysisk detailhand­el til i høj grad onlinesalg, og det praeger hele markedet, mens vi vaenner os til det og laerer. Jeg tror ikke, at det dybest set gør forbruget mindre. Det flytter sig andre steder hen,« siger adm. direktør Steen Engelbrech­t, Minimum.

Han fortsaette­r: »Tidligere var produktet altid det afgørende som leverandør. I dag haeves barren, så ud over produktet skal du også vaere klar med både et brand og nye forretning­smodeller, som understøtt­er butikkens eller kundens salg.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark